Гърция и Турция започват преговори днес в опит да предотвратят военен конфликт в Егейско море и Източното Средиземноморие след петгодишно прекъсване, белязано от обтегнати отношения и дрънкане на оръжия, съобщава кореспондент на "Гардиън" в Атина.

Организираните разговори на високо равнище са приветствани от международната общност с голямо облекчение след дълго напрежение, което тласна историческите съперници до ръба на война заради спор за енергийни ресурси в региона.

Гърция и Турция възобновяват замразените преговори от 2016 г.

Гърция и Турция възобновяват замразените преговори от 2016 г.

61-ият кръг проучвателни разговори ще се проведе в Истанбул

Преди висши дипломати да отлетят за Истанбул премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис изрази надежда да постигнат споразумение за разрешаване на най-големите различия между двата съседа: определяне на спорните морски граници.

"Ние ще гледаме с оптимизъм...но с нулева наивност", каза той пред парламента, след като депутатите гласуваха за разширяване на западните териториални води на Гърция от 6 на 12 морски мили през миналата седмица след постигане на споразумение с Италия.

Залогът е голям. Разговорите са организирани на фона на увеличилото се взаимно недоверие, агресивна риторика и въоръжена надпревара, която принуди Гърция да предприеме мащабна програма за модернизиране на военните си способности.

Борисов: Готови сме да окажем помощ на Гърция и Турция

Борисов: Готови сме да окажем помощ на Гърция и Турция

Радев поднесе съболезнования на президентите на двете страни

Докато двете страни водят преговори, министърът на отбраната на Гърция ще се срещне с френския си колега в Атина, за да подпишат споразумение за 2,5 милиарда евро за закупуване на 19 изтребителя "Рафал" от Париж като част от модернизирането на въоръжените сили.

Професор Костас Ифантис, политолог от Университет Пантеон в Атина, който специализира в турските дела, коментира, че много зависи от тези разговори.

Ако не бъде постигнат пробив, отбеляза той, двете държави ще се върнат към състоянието на игра, при което има голяма вероятност от сблъсък, но не само заради липсата на доверие, но и заради разполагането на военна техника в малък географски район.

НАТО създаде военен механизъм за разрешаване на конфликта между Гърция и Турция

НАТО създаде военен механизъм за разрешаване на конфликта между Гърция и Турция

Столтенберг: Двете са ценни съюзници в НАТО

Преговорите, описвани по-скоро като проучвателни, а не като официални, са 61-ите от 2002 г., на които гръцки и турски дипломати разговарят при закрити врата.

Те са блокирани от март 2016 г. Оттогава двустранните отношения се влошиха до ниво, че дори комуникацията между външните министри на двете държави е прекъсната.

За последно до подобна ескалация двете държави достигнаха през 2016 г., когато Турция и Гърция бяха близо до конфликт заради необитаем остров в Егейско море.

ЕС отговори със заплаха за налагане на санкции, което накара Турция да прибере кораба за проучвания Oruc Reis от Източното Средиземноморие.

САЩ с опит да помирят Гърция и Турция

САЩ с опит да помирят Гърция и Турция

Вашингтон "категорично" подкрепя диалога между Гърция и Турция

През последните седмици обаче се забелязва промяна в поведението на Турция, която показа, че иска диалог. Официални представители заявиха, че си е постижение организирането на преговорите. Но те в същото време предупредиха, че никой не знае какво ще последва.

В петък външният министър на Турция предупреди, че ще избухне война, ако Гърция разшири териториалните си води в Егейско море.