След поредица технически срещи между военните представители на Гърция и Турция в щаба на НАТО в Брюксел, в четвъртък (1 октомври 2020 г.) беше създаден двустранен военен механизъм за разрешаване на конфликти.

Механизмът е предназначен да намали риска от инциденти в Източното Средиземноморие. Включва създаването на гореща линия между Гърция и Турция, за да се улесни премахването на конфликти по море или във въздуха.

Техническите военни преговори, започнали в началото на септември, бяха инициирани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след контакти на високо ниво както с Гърция, така и с Турция. 

Столтенберг коментира, че приветства "създаването на военен механизъм за деконфликт, постигнат чрез конструктивния ангажимент на Гърция и Турция, и двете са ценни съюзници в НАТО. Този механизъм за безопасност може да помогне да се създаде пространство за дипломатически усилия за разрешаване на основния спор и ние сме готови да го развием допълнително. Ще поддържам тесен контакт с двамата съюзници."

САЩ с опит да помирят Гърция и Турция

САЩ с опит да помирят Гърция и Турция

Вашингтон "категорично" подкрепя диалога между Гърция и Турция