Русия няма да пренебрегне грубите провокации на НАТО и ЕС, включително в опитите им да се заиграват с милитаристите в Украйна. Това заяви в петък руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с действащия председател на ОССЕ, шведския външен министър Ан Линде, съобщава ТАСС.

"Отворени сме за диалог с нашите западни колеги, руският президент Владимир Путин говори много подробно за това вчера на разширено заседание на колегиума на Министерството на външните работи. Страните на Европейския съюз, включително в опитите му да играе заедно с милитаристите в Украйна, организират някакви тренировъчни военни мисии за украинци, подготвят украинската армия за действия, с които те постоянно ни заплашват, заявявайки, че ще превземат Донбас със сила, без да искат да изпълняват Минските споразумения, посягат на руския Крим", коментира Лавров.

"Цялата тази войнствена реторика и военна подготовка в Украйна по никакъв начин не отговаря на каквато и да е принципна оценка от Запада," добави Лавров.

"Виждаме какво се случва, но, уверявам ви, никога няма да допуснем по какъвто и да е начин да бъдат накърнени нашите законни, национални интереси. Имаме всичко, за да го осигурим."

Руското влияние нараства в Донбас и според експерти е стъпка към анексия

Руското влияние нараства в Донбас и според експерти е стъпка към анексия

Известно е, че Русия предоставя военна подкрепа, наред с икономическа и социална помощ на Донбас

"Това вече се превърна в традиция на нашите западни колеги, проникват в мислите и самовъзприятието на такива неутрални страни като Швеция и още повече този манталитет прониква в съзнанието на медиите".

"Когато толкова настоятелно питате и изисквате какво ще направи Русия, за да угоди на западните демокрации, това е неприлично, това напълно подкопава основите, върху които се основава ОССЕ и основите, върху които се гради цялата съвременна архитектура на международните отношения, създадена след победата над нацизма през Втората световна война и сега е ООН, всички ценности са изложени в нейната харта."

Лавров посочи, че Русия ще изгражда отношения със Запада на базата на Устава на ООН, както и в ОССЕ, "където всеки трябва да постигне баланс на интересите, а не кротко да се съгласява с това, което диктува Западът".

Той се надява, че Швеция със своите традиции на неутралитет "ще играе ролята на страна, която насърчава консенсус, съгласие и обединяваща програма, вместо да мисли от гледна точка на това защо Русия не се подчинява на демократичния Запад".

"Винаги сме отворени за диалог, но изключително на равнопоставена, взаимно уважителна основа и на базата на търсене на баланс на интереси".

Русия вижда измама на Запада и НАТО с разширяване към Украйна и ще се защити

Русия вижда измама на Запада и НАТО с разширяване към Украйна и ще се защити

Лавров: От една страна изглеждат сериозни хора, от друга са смешни, от трета, е много опасно