Москва продължава да увеичава влиянието си в части от Източна Украйна, контролирани от проруски сепаратисти, стоките, произведени в тези райони, скоро ще се ползват с равен статут с продуктите, произведени в Русия, според скорошен указ на Кремъл, пише "Анадолу".

Указът, подписан от президента Владимир Путин в понеделник, дава на руските власти един месец, за да направят необходимите правни мерки за тази мярка, която премахва основаните на количество търговски ограничения между Русия и регионите Донецк и Луганск.

Основните стоки от Донбас ще се продават в по-голям брой на рафтовете на руските вериги магазини, докато въглищата и металните продукти от региона ще бъдат по-лесни за внос от Русия.

С приблизителния запас от въглища от 60 милиарда тона, регионът на Донбас някога е произвеждал около 75% от всички украински въглища, преди проруските сепаратисти да обявят независимост.

Очаква се металургичните продукти, както и дизелови локомотиви и промишлено оборудване, произведени в Донбас, също да имат по-лесен достъп до руския пазар.

До 2014 г. Донбас е отговорен за 30% от общия износ на Украйна.

По-рано през 2018 г. Путин подписа друг указ, който признава различни правни документи в Донбас, като паспорти и актове за раждане и смърт, за валидни в Русия.

Руското вътрешно министерство по-късно обяви през февруари, че повече от 600 000 души в региона са получили руски паспорти.

Украинският президент Владимир Зеленски каза през май, че същите мерки са били въведени и преди в Крим и че това ще бъде първата стъпка към анексията.

През 2014 г. Русия анексира Кримския полуостров от Украйна, ход, считан от международната общност като незаконен.

Киев също възрази срещу това, че Русия позволява на притежателите на паспорти в региона да гласуват онлайн на руските парламентарни избори през септември.

Известно е, че Русия предоставя военна подкрепа, наред с икономическа и социална помощ на Донбас.

Многобройни доклади на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) твърдят, че Русия е предоставила танкове, противовъздушни ракети и противотанкови оръжия в региона.

Министерството на външните работи на Украйна изпрати протестна нота до Русия след последния указ от Москва.

Подчертавайки, че този ход демонстрира целта на Москва да привлече контролирания от сепаратистите Донбас в собствената си политическа и икономическа сфера, в бележката се казва, че подобни действия противоречат на задълженията на Русия по Протокола от Минск от 2014 г.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че е обсъдил този въпрос с Франция и Германия, от които очаква да осъдят указа.

Денис Москалик от Украинския национален институт за стратегически изследвания каза пред Анадолска агенция, че указът се равнява на легализиране на процеса на интеграция на Донбас в Русия, както и свързаните с това минали мерки, въведени в подкрепа на сепаратистите.

По-нататък Москалик казва, че сегашната ситуация в Донбас е по-изгодна за Русия, отколкото анексията и че този ход, заедно с концентрацията на руски сили близо до украинската граница, има за цел да притисне Киев преди преговорите в нормандския формат.

Друг анализатор, Глеб Парфенов, каза, че указът е част от фактическата анексия на Донбас от Русия.

Като отбеляза, че Русия предоставя паспорти в региона и че образователните институции там са в тясно сътрудничество с Русия, Парфенов каза, че тези с руски паспорти трябва да участват виртуално в изборите през септември.

Освен това той каза, че на практика регионът вече е анексиран от Русия, въпреки че това все още не е завършено юридически.

Украйна с протестна нота до Русия заради указ на Путин за подкрепа на жителите на Донбас

Украйна с протестна нота до Русия заради указ на Путин за подкрепа на жителите на Донбас

Роптае срещу целенасочената политика на Русия за засилване на контрола в Донбас