Украйна е изпратила протестна нота до руското външно министерство във връзка с указ на руския президент Владимир Путин "За предоставяне на хуманитарна подкрепа на населението на някои райони на Донецка и Луганска области на Украйна". Това съобщиха от пресслужбата на украинското външно министерство, цитирани от ТАСС.

"Признаване на "сертификати", едностранно определяне на контролно-пропускателни пунктове с цел придвижване на стоки през временно неконтролирания участък от държавната граница на Украйна и други мерки, предвидени в указа, ясно демонстрират целенасочената политика на Русия за засилване на контрола върху временно окупираните територии на нашата държава в своето икономическо, политическо, избирателно и информационно пространство", се изтъква в протестната нота на Украйна.

В Русия заговориха за ликвидиране на Украйна като държава, за да има мир в Донбас

В Русия заговориха за ликвидиране на Украйна като държава, за да има мир в Донбас

Украинските власти били контролирани от Запада

Руският президент Владимир Путин подписа вчера указ, който предвижда предоставяне на хуманитарна подкрепа на населението на районите в Донбас, които не са контролирани от Киев. Държавният глава на Русия нареди на правителството в рамките на един месец да предприеме редица мерки за смекчаване на условията за допускане на стоки от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики на руските пазари. Става дума и за участието на такива стоки в обществени поръчки наравно с руските.

Освен това на правителството беше възложено в рамките на месец да гарантира, че сертификатите за произход на стоките, издадени от организации, които действително работят в ДНР и ЛНР, се признават в Русия за валидни. Сред мерките за подкрепа Путин инструктира правителството да гарантира, че не се прилагат количествени ограничения върху износа и вноса на стоки, които се движат през държавната граница на Русия на територията на тези райони или от такива територии.

Путин отказа да обсъжда Донбас със Зеленски

Путин отказа да обсъжда Донбас със Зеленски

Русия не била страна в украинския кофликт