Руският президент Владимир Путин няма да обсъжда въпросите за войната и мира в Донбас с украинския си колега Володимир Зеленски, тъй като Москва не е страна в този конфликт. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Запитан готов ли е Путин да води диалог със Зеленски по този въпрос, Песков отговори лаконично: "Категорично не".

"Не може да обсъждаме въпроса за вътрешния конфликт на Украйна. Русия не е страна в него. Нищо не се е променило в това отношение и ние многократно сме заявявали това", подчерта той.

Говорителят на Кремъл заяви, че темата за конфликта в Източна Украйна може да бъде обсъдена с Киев "само от гледна точка на прилагането на разпоредбите от пакета от мерки на Минск, ясно предписани в писмена форма".

Зеленски покани на среща Путин в Донбас, където се води война

Зеленски покани на среща Путин в Донбас, където се води война

Русия отказва прекратяване на огъня...

Вчера говорителят на Зеленски Сергей Никифоров обяви, че украинският президент е готов да проведе среща с руския си колега по всяко време, за да обсъди въпроса с териториите, които не са под контрола на Киев.

Още през април Зеленски съобщи, че иска да се срещне с Путин, за да обсъди конфликта в Източна Украйна.

На 22 април руският президент, коментирайки това предложение, отбеляза, че ако това означава обсъждане на въпросите за Донбас, тогава украинското ръководство трябва преди всичко да се срещне с лидерите на Луганската и Донецката народна република. В същото време Путин добави, че е готов по всяко време да се срещне със Зеленски в Москва, за да обсъди развитието на двустранните отношения между Русия и Украйна.

Путин не виждал смисъл от среща със Зеленски, защото Украйна се управлявала от САЩ и ЕС

Путин не виждал смисъл от среща със Зеленски, защото Украйна се управлявала от САЩ и ЕС

"Каква полза от среща със Зеленски?"