Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски предложи на руския президент Владимир Путин да се срещнат в "която и да е точка украинския Донбас, където се води война", предаде агенция Укринформ.

"Веднъж президентът на Русия каза: Ако сбиването е неизбежно, трябва да си първи. Но, според мен, днес всеки лидер е длъжен да разбира, че сбиването не може да бъде неизбежно, когато става дума не за хулигани и безистени, а за реална война и милиони човешки животи. Също и че, за разлика от сбиването при войната губят всички страни. И че няма как за защитиш някого, като нападаш. И че е невъзможно да освободиш някого като превземаш. И че е невъзможно да донесеш мир с танкове." - изтъкна Зеленски във видеообръщение, публикувано във Фейсбук.

Той подчерта, че за много хора е непонятно от кого искат руснаците да ги защитават и освобождават - и защо е нужно да ги обстрелват и да ги бомбардират в името на това. Сред тях са и хора, които са освобождавали тази земя от нацистите, и те не разбират защо 75 години по-късно отново е под заплаха от война.

"Украйна и Русия, въпреки общото минало, гледат по различен начин на бъдещето. Ние сме си ние. Вие сте си вие. Но това не е непременно проблем, това е възможност. Най-малкото е възможност докато не е късно да се спре убийствената математика на бъдещи военни загуби." - добави Зеленски.

Зеленски: Украйна не започва първа война, но устоява докрай

Зеленски: Украйна не започва първа война, но устоява докрай

Русия твърди, че иска мир, но създава ескалация...

Украинският президент отбеляза, че в понеделник и вторник - на заседанията на съветниците на "нормандската четворка" и подгрупата но сигурността на Тристранната контакта група е обсъждано възобновяването на режима на пълно прекратяване на огъня, но, въпреки всестранната подкрепа за това, Русия е отказала да подкрепи общата декларация.

"При това прозвуча предложение за среща на разделителната линия (в Донбас - б.р.), за да може максимално точно да се види и разбере ситуацията. А какво има да разбирам? Аз всеки месец съм там. Господин Путин! Готов съм да отида още по-далеч и да ви предложа да се срещнем в която и да е точка на украинския Донбас, където се води война." - заяви още държавният глава на Украйна.

Министърът на отбраната на Украйна: Русия може да нападне през Крим

Министърът на отбраната на Украйна: Русия може да нападне през Крим

По границата вече има 110 000 руски военни…