Руското посолство в САЩ се надява Вашингтон да се вслуша в експертни оценки относно необходимостта от влияние върху Украйна, за да може Киев да изпълни задълженията си по Минските споразумения, съобщава ТАСС.

"Отбелязваме думите на прессекретаря на Белия дом Джен Псаки за подкрепа за изграждане на усилия за разрешаване на конфликта в Донбас в съответствие със споразуменията от Минск", се подчертава в документа.

Посолството обръща внимание и на дискусиите в местните политически научни среди, в които по един или друг начин се повдига въпросът за начините за спиране на кръвопролитието в югоизточната част на Украйна.

"Можем само да приветстваме логиката, когато вместо халтурни русофобски клишета, експертите дават балансирани и разумни подсказвания на администрацията на САЩ. На първо място, че Киев най-накрая трябва да спре да саботира Минските споразумения", се казва в изявлението.

Руското влияние нараства в Донбас и според експерти е стъпка към анексия

Руското влияние нараства в Донбас и според експерти е стъпка към анексия

Известно е, че Русия предоставя военна подкрепа, наред с икономическа и социална помощ на Донбас

"Надяваме се, че американските власти ще се вслушат в разумната преценка и ще повлияят на стратегическия партньор да изпълни задълженията си в тясна координация с Донецк и Луганск", подчертава посолството.

Псаки каза в петък на редовен брифинг, че Вашингтон приветства редица изявления на руския президент Владимир Путин, които той направи на разширено заседание на колегиума на руското външно министерство в четвъртък. "Президентът Путин в речта си ... засегна широк спектър от теми, включително отношенията между САЩ и Русия и необходимостта от поддържане на диалог за разрешаване на много различия. Ние сме съгласни," каза тя.

Освен това говорителят на Белия дом обясни, че Вашингтон подкрепя изявленията на Путин за мирно уреждане в Източна Украйна. "Приветстваме изявлението на президента Путин за мирно уреждане на конфликта в Донбас чрез Минските споразумения", каза Псаки.

Според нея САЩ "подкрепя засилването на усилията за постигане на споразумение в рамките на Минските споразумения и призовават за предприемане на незабавни стъпки за възстановяване на прекратяването на огъня".

Русия ще отговори на провокации на НАТО и ЕС и заиграването с милитаристи в Украйна

Русия ще отговори на провокации на НАТО и ЕС и заиграването с милитаристи в Украйна

Лавров: Организират някакви тренировъчни военни мисии, заплашват, че ще превземат Донбас със сила, посягат на руския Крим