Американската "истерия" по повод Украйна е изкуствена. Това заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, пред държавата телевизия "Русия 1", предаде БТА.

Поводът за изказването му са реплики от страна на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който каза, че Вашингтон е "сериозно обезпокоен" от военната активност на Русия по границата с Украйна.

"Тази истерия е създавана по изкуствен начин. Тези, които докараха своите въоръжени сили от другата страна на Атлантика, тоест Съединените щати, ни обвиняват в необичайни военни дейности на наша територия. Това изобщо не е логично и прилично", коментира Песков.

Русия се надява САЩ да слушат експертни оценки за Украйна

Русия се надява САЩ да слушат експертни оценки за Украйна

Москва приветства, "когато вместо халтурни русофобски клишета, експертите дават балансирани и разумни подсказвания на администрацията на САЩ"

По-рано американският държавен секретар Блинкън нарече руските военни дейности на украинската граница "необичайни". "Наистина сме разтревожени от някои изявления, които чухме както от Русия, така и в социалните мрежи", каза той.

В четвъртък Владимир Путин обвини Запада, че разпалва нарастващото напрежение по границите на Украйна и в Черно море. Бомбардировачи на западни държави са се доближавали на 20 километра от Русия, заяви той.

"НАТО трябва да сложи край на провокативните си действия близо до нашите граници", подчерта днес Песков.

Въпреки покачването на напрежението, организацията на нова среща между Путин и американския му колега Джо Байдън продължава. Русия предпочита разговорът да се състои във видеоконферентен формат, но решението ще бъде взето от двамата президенти, каза в петък Песков. Конкретна дата за срещата все още няма.

Приоритетът на Путин не е да води война. А да продава газ

Приоритетът на Путин не е да води война. А да продава газ

На руския президент му се налага да играе сложна игра