Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин ще проведат видеоконферентна среща до края на годината, а в началото на 2022 г. може би ще се срещнат и на живо, твърди "Комерсант".

Дневният ред на разговорите ще бъде обширен, но със сигурност ще включва и обсъждане на споразуменията, постигнати на срещата на върха през юни в Женева.

Подробностите все още не са уточнени и затова нито Кремъл, нито Белият дом са ги обявили официално. "Такава среща е необходима и комуникацията между двамата президенти трябва да продължи, но все още няма ясен график", заяви пред репортери говорителят на Путин Дмитрий Песков. Ден по-рано говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер също каза пред медиите, че "все още няма нищо за обявяване".

Първата среща между Путин и Байдън се състоя в Женева на 16 юни. На пресконференция след това президентът на САЩ заяви, че двете страни ще направят оценка на изпълнението на направените договорки след шест месеца. Коментарът му намекна, че по-нататъшното взаимодействие между Москва и Вашингтон до голяма степен ще зависи от резултатите от тези първи месеци.

Реми между Байдън и Путин в Женева

Реми между Байдън и Путин в Женева

Най-важното от тази среща е това, че Владимир Путин и Джо Байдън са изяснили техните червени линии. Или с други думи, при какви обстоятелства какво следва. За това, което следва пише Мартин Табаков

В Женева двамата лидери се споразумяха да възобновят разговорите за контрола върху въоръжението и да върнат респективните си посланици в страните на местоназначение.