Президентът Джо Байдън прекара първото си пътуване в чужбина, подчертавайки рязкaта разлика от своя разрушителен предшественик Доналд Тръм, показвайки, че САЩ отново са надежден съюзник със стабилна ръка на волана. Европейските съюзници го приветстваха - и дори дългогодишния враг Путин го призна, пише "Асошиейтед прес".

Докато Байдън се завърна в сряда вечерта във Вашингтон след седмица отвъд Атлантическия океан, която бе комбинация от съобщения и резултати, останаха въпроси дали тези съюзници ще се доверят, че Байдън наистина представлява дълготрайно нулиране или Владимир Путин ще ограничи лошото поведение на своята страна.

Мантрата на Байдън, която той произнася в Женева и Брюксел и на скалистия бряг на Корнуол, Англия, бе, че "Америка се върна", а именно Путин от всички хора, в последните моменти на пътуването, може би е определил най-добре първото пътуване на Байдън в чужбина. 

"Президентът Байдън е опитен държавник", каза Путин пред репортери. "Той е много различен от президента Тръмп."

Но срещата на върха с Путин в Женева, която засенчи цялото пътуване и го приключи, също подчерта крехкостта на декларациите на Байдън, че глобалният ред се е върнал.

Кремъл: Срещата Путин-Байдън бе по-скоро положителна за нас

Кремъл: Срещата Путин-Байдън бе по-скоро положителна за нас

Полезна при определянето на това къде двете страни могат и не могат да взаимодействат

Въпреки че и двамата мъже обявиха преговорите за конструктивни, реториката на Путин не се промени, тъй като той отказа да поеме каквато и да било отговорност за намесата в изборите, кибер хакерството или репресиите срещу вътрешните политически опоненти. В заключението на срещата на върха Байдън призна, че не може да бъде уверен, че Путин ще промени поведението си дори заплашен с нови последици.

Многостранните срещи на върха на Байдън с други демократични държави - Г-7 и НАТО - бяха до голяма съпътствани от въздишките на облекчение от европейските лидери, които бяха разтърсвани от президента Доналд Тръмп в продължение на четири години. И все пак имаше разногласия при затворени врати относно това как западните сили трябва да се справят с Русия или декларацията на Байдън, че икономическата конкуренция с Китай ще определи 21-ви век.

"Всички на масата разбраха и разбират както сериозността, така и предизвикателствата, пред които сме изправени, и отговорността на нашите горди демокрации да се изправят за останалия свят", каза Байдън в неделя в Англия.

Като вицепрезидент и председател на комисията по външни отношения на Сената, Байдън обикаляше по земното кълбо повече от четири десетилетия, преди да слезе от Air Force One и на чужда земя за първи път като главнокомандващ. Първоначалната му спирка, след реч в знак на благодарност към американските войски, разположени в Англия, бе за среща с останалите лидери на Г-7.

Лидерите на Г-7 приеха програма за възстановяване на света от кризата

Лидерите на Г-7 приеха програма за възстановяване на света от кризата

Приоритети са борбата с пандемията, възстановяването на икономиките, опазването на планетата, демокрацията...

Лидерите заявиха, че извеждат света от пандемията и кризата на коронавируса, обещавайки повече от 1 милиард дози коронавирусни ваксини на по-бедните нации, обещавайки да помогнат на развиващите се страни да растат, докато се борят с изменението на климата и да подкрепят минимален данък върху мултинационалните компании.

На първата лична среща на групата заради пандемията, лидерите хвърляха обещания за подкрепа за глобално здраве, зелена енергия, инфраструктура и образование - всичко това, за да покажат, че международното сътрудничество се завръща след сътресенията, причинени от пандемията и непредсказуемостта на Тръмп. Имаше обаче опасения, че не е направено достатъчно за борба с изменението на климата и че 1 милиард дози не са достатъчни, за да постигнат заявената цел за прекратяване на пандемията на COVID-19 в световен мащаб до края на 2022 г.

Седемте държави се срещнаха в Корнуол и до голяма степен се придържаха към надеждата на Байдън, че се обединяват, за да заявят, че ще бъдат по-добър приятел на по-бедните нации от авторитарните съперници като Китай. Изграден е масивен инфраструктурен план за развиващия се свят, предназначен да се конкурира с усилията на Пекин, а Китай е предизвикан за нарушаване на правата на човека, което срещна гневен отговор от азиатската сила.

Но дори и тогава имаше напрежения, като Германия, Италия и представителите на Европейския съюз не искаха да са твърде строги с Китай, ценен търговски партньор.

В някои европейски столици има предпазливост, че именно Байдън, а не Тръмп, е отклонението от американската външна политика и че Съединените щати скоро могат да изпаднат отново в транзакционен, до голяма степен насочен навътре подход.

След Корнуол сцената се премести в Брюксел, където много от същите лица се срещнаха в НАТО. Байдън използва момента, за да подчертае подновения ангажимент на САЩ към алианса от 30 държави, който бе сформиран като опора срещу агресията на Москва, но често бе поругаван от предшественика Тръмп.

Байдън също така подчерта ангажимента на САЩ към член 5 от хартата на алианса, в който се посочва, че нападението - включително, от тази среща на върха, някои кибератаки - срещу всеки член е нападение над всички и трябва да се срещне с колективен отговор. Тръмп отказа да се ангажира с пакта и заплаши да изтегли САЩ от алианса.

"Член 5 приемаме като свещено задължение", каза Байдън. "Искам НАТО да знае, че Америка е там."

FAZ: "Свещеният дълг" на Джо Байдън

FAZ: "Свещеният дълг" на Джо Байдън

НАТО пред заплахите от Русия и Китай

Когато Air Force One се върна обратно във Вашингтон, Байдън отново се сблъска с несигурно бъдеще за законодателния си дневен ред, като часовникът отчита краен срок за сключване на двупартийна инфраструктурна сделка, тъй като президентът се сблъсква с нарастваща непримиримост от страна на републиканците и нарастващо нетърпение от страна на демократите. Но Байдън и неговите помощници вярват, че той е постигнал това, което е замислил да направи в Европа.

Като тактически политик, Байдън се наслаждаваше на дипломацията лице в лице, разочарован от опитите за преговори със световни лидери в Zoom. Дори и на фона на някои разногласия, той бе посрещнат сърдечно от другите президенти и министър-председатели, нетърпеливи да си разменят поздрав с лакти и да приемат неговата крилата фраза "да изградим отново по-добре".

В края на всеки ден Байдън се събира помощници, включително държавния секретар Тони Блинкън и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, с нетърпение да прегледа срещите за деня и да се подготви за следващата. Помощниците подплатиха графика на 78-годишния президент, въпреки че все още имаше няколко грешки, включително някои словесни грешки и когато той просто пренебрегна да обяви сделката Boeing-Airbus пред Европейския съвет.

Срещата му с Путин е три години след като Тръмп застана на страната на руския лидер заради американските разузнавателни агенции, когато се срещнаха в Хелзинки. Помощниците искаха да се изправят срещу Путин в началото на президентството на Байдън, с известна надежда да се сдържа Москва и да се постигне известна стабилност, за да може администрацията да се фокусира повече върху Китай.

По време на срещата им на върха близо до швейцарските Алпи нямаше фойерверки и се съгласиха да върнат посланици в столиците на другата страна, предприеха и няколко малки стъпки към стратегическа стабилност.

Но докато Байдън успя да отправи строги предупреждения към Путин зад затворени врати, той също получи малко обещания. В класически за Путин забележки, руският президент опита да подкопае моралните устои на САЩ.

На собствената си пресконференция в Женева Байдън застана на фона на перфектно за пощенски картички езеро с дървета, сваляйки сакото си, докато слънцето падаше отзад, толкова ярко, че репортерите имаха проблеми да гледат директно към президента.

За пореден път Байдън заяви, че Америка се е върнала, но също така трезво даде да се разбере, че е невъзможно веднага да се разбере дали всъщност е постигнат някакъв напредък с Русия.

"Това, което ще промени поведението им е, ако останалият свят реагира на тях и това намали положението им в света", каза Байдън. "Не съм уверен в нищо. Просто посочвам факт."

Тръмп смята срещата Байдън-Путин за руска победа, а Европа "ни прецаква в търговията"

Тръмп смята срещата Байдън-Путин за руска победа, а Европа "ни прецаква в търговията"

Бил по-строг от Байдън и спрял "Северен поток" 2, а Китай само на САЩ дължи $10 трлн.