Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи в четвъртък срещата между руския президент Владимир Путин и неговия колега от САЩ Джо Байдън като "по-скоро положителна" и полезна при определянето на това къде двете страни могат и не могат да взаимодействат.

Песков каза пред "Ехото на Москва", че Байдън и Путин са провели "задълбочен" разговор и за ситуацията в Беларус, и за тази в Украйна, но отбеляза "разминаването на позициите" по тези два въпроса.

Той каза още, че "не може да има краен срок" за възможна размяна на затворници между Русия и САЩ.

Според него срещата е била продуктивна "от гледна точка, че лидерите са имали възможност директно да заявят своите позиции един на друг, да разберат горе-долу къде е възможно да си взаимодействат и къде в момента взаимодействието няма да работи поради категоричното разминаване на възгледите. Това също се случи и това също е плюс", подчерта той.

САЩ и Русия ще водят диалог за намаляване на риска от ядрена война

САЩ и Русия ще водят диалог за намаляване на риска от ядрена война

Байдън и Путин няма да разменят визити…

Според Песков е необходимо да се обърне внимание на съвместния документ, приет от лидерите. "Дори ако това е много кратък текст, но въпреки това изтъкна съвместно изявление относно стабилността".

Русия гледа положително, че САЩ не обвиняват пряко руските власти за последните кибератаки. "В навечерието на срещата на върха и по време на срещата бе подчертано, че никой не обвинява руското правителство и не са изказани обвинения срещу руската страна. Това е много важно. Ние го заявяваме, приемаме го много положително", каза той.

Песков посочи, че Русия и САЩ заявиха, че разбират, че темата за киберсигурността трябва да бъде обсъдена, но не са планирани споразумения. 

"Естествено за Беларус има несъответствия" в мненията, добави Песков и отбеляза, че "Беларус не е сред приоритетите, които бяха на дневен ред" на срещата на върха в Женева.

Очаква се руският посланик в САЩ Анатолий Антонов да се завърне във Вашингтон през следващите дни. "Още не", отговори той, попитан дали руските и американските посланици са се върнали на работните си места, след като в сряда бе взето съответното решение на срещата.

"Един от тези дни той вероятно ще пристигне", отговаряйки на въпроса кога Антонов ще пристигне в САЩ.

Путин и Байдън са обсъдили и въпросите на Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) по иранската ядрена програма, Москва очаква пълно връщане към изпълнението на споразумението, коментира Песков.

Той потвърди, че иранските въпроси са засегнати в разговора на лидерите в тесен формат. "Има определени очертания" за приликите и разликите в оценките на ситуацията в Москва и Вашингтон. "Основното е, че всичко може да се върне към цялостния план, всичко може да се нормализира. Има известна динамика. Разчитаме, че ще бъде възможно да се изведе ситуацията от сегашното й състояние там."

Тръмп смята срещата Байдън-Путин за руска победа, а Европа "ни прецаква в търговията"

Тръмп смята срещата Байдън-Путин за руска победа, а Европа "ни прецаква в търговията"

Бил по-строг от Байдън и спрял "Северен поток" 2, а Китай само на САЩ дължи $10 трлн.