Руският президент Владимир Путин обяви, че Западът не приемал достатъчно сериозно предупрежденията на Русия да не пресича нейните "червени линии" и че Москва трябвало да получи сериозни гаранции за сигурност от Запада, предаде "Ройтерс".

В реч по време на разширено заседание на колегията на руското външно министерство в Москва Путин изтъкна, че преговорите за разрешаване на конфликта в Източна Украйна се движели към задънена улица и обвини Запада в използването мигрантската криза в Беларус срещу съюзника на Москва Минск.

Той каза, че НАТО, с който Москва скъса отношенията си миналия месец, бил унищожил всички механизми за диалог.

Приоритетът на Путин не е да води война. А да продава газ

Приоритетът на Путин не е да води война. А да продава газ

На руския президент му се налага да играе сложна игра

Действията на западните страни в Черно море излизали извън рамки, настоя още Путин.

"Що се отнася до Черно море, последното изобщо излиза извън определените рамки: стратегически бомбардировачи летят на разстояние 20 км от нашата държавна граница, за тях се знае, че носят много сериозни оръжия", отбеляза той.

Руската федерация щяла да отговори адекватно на военната активност на НАТО в близост до нейните граници, подчерта руският президент. "НАТО разби всички механизми за диалог. Ние, разбира се, ще реагираме адекватно на военната активност на членовете на НАТО по периметъра на руските граници", подчерта той.

Путин не вижда нужда от ескалация в Черно море с НАТО и отказа внезапните учения

Путин не вижда нужда от ескалация в Черно море с НАТО и отказа внезапните учения

Но руската стратегическа авиация ще продължи да лети, защото корабите на НАТО са със стратегически оръжия

Путин увери, че Русия не се нуждаела от конфликти по западните си граници. "Нашите предупреждения към западните страни в последно време все още се усещат и произвеждат известен ефект. Там се появи известно напрежение", посочи той.

"Трябва да запазим това състояние за тях възможно най-дълго, за да не им хрумне да ни устроят по западните ни граници някакъв конфликт, който не ни е нужен. Не ни трябват конфликти", увери Путин.

Според руския държавен глава западните партньори се отнасяли много повърхностно към руските предупреждения и думите за червени линии.

Путин съзря сериозно предизвикателство за Русия в ученията на НАТО в Черно море

Путин съзря сериозно предизвикателство за Русия в ученията на НАТО в Черно море

Черно море се превърна в гореща точка в отношенията между Русия и Запада

"Да, ние постоянно изразяваме притесненията си по този повод за действията в Черно море, говорим за червени линии, но, разбира се, разбираме, че нашите партньори са много особени и меко казано се отнасят към всички наши предупреждения и разговори за червени линии много повърхностно", настоя Путин.

Той отбеляза, че Русия трябвало да търси сериозни гаранции за сигурността си от Запада. "Наложително е да се повдигне въпросът (...). Сергей Викторович, необходимо е да се постави въпросът за предоставянето на Русия на сериозни, дългосрочни гаранции за гарантиране на нашата сигурност в това направление", ​​обърна се той към руския външен министър Сергей Лавров на заседанието.

Путин предупреди: Русия ще реагира на опитите за нарушаване на стратегическия паритет

Путин предупреди: Русия ще реагира на опитите за нарушаване на стратегическия паритет

Визира глобалната система за противоракетна отбрана на САЩ