Русия ще реагира на опитите на други страни да нарушат "стратегическия паритет". Това предупреди руският президент Владимир Путин, визирайки глобалната система за противоракетна отбрана, разполагана от САЩ и техните съюзници, информира "Ройтерс".

Русия е притеснена, че ефективната противоракетна отбрана ще позволи на западните ѝ противници да изоставят взаимно гарантираната военна доктрина, която в продължение на десетилетия не позволяваше на ядрените суперсили да се атакуват взаимно.

В САЩ виждат Русия като най-голямата военна заплаха през следващите десет години

В САЩ виждат Русия като най-голямата военна заплаха през следващите десет години

НАТО бил постигнал много по отношение укрепването на капацитета си за противопоставяне на Москва

"Ние знаем много добре, че някои от нашите чуждестранни партньори няма да спрат да се опитват да нарушат този паритет, включително чрез разполагане на елементи от глобалната противоракетна отбрана в непосредствена близост до нашите граници", отбеляза Путин на съвещание с военното ръководство и компании от военнопромишления комплекс.

"Не можем да пренебрегнем тези заплахи за сигурността на Русия и ще реагираме адекватно на тях", предупреди той.

Шести флот на САЩ изпрати команден кораб в Черно море за операции с НАТО

Шести флот на САЩ изпрати команден кораб в Черно море за операции с НАТО

Флагманът на Шести флот на САЩ Mount Whitney

Путин коментира също така, че участието на командния кораб на Шести флот на ВМС на САЩ Mount Whitney в учения на НАТО в Черно море било част от тенденция към по-голяма военна активност на Запада близо до границите на Русия.

"Можем да го зърнем с бинокъл или през прицел мерника на съвпадащи отбранителни системи", коментира Путин.