Твърденията, че Русия планира инвазия в Украйна са абсолютно неверни, заявиха от руската Служба за външно разузнаване (СВР) по повод опасенията на няколко западни държави в обратното. Това предаде AFP, цитирана от БТА.

САЩ предоставят на съюзниците си "абсолютно невярна информация за концентрация на (руски) сили на наша територия с оглед на военна инвазия в Украйна", се посочва в изявление на СВР, изпратено до руските информационни агенции.

"Американците рисуват ужасяваща картина с орди от руски танкове, които се готвят да смажат украинските градове, като уверяват, че разполагат с "надеждна информация" за такива руски намерения", заявява службата.

Русия разтревожена от въоръжаването на Украйна, подкрепяно от САЩ

Русия разтревожена от въоръжаването на Украйна, подкрепяно от САЩ

Песков обвини Украйна в провокативни действия

Тези нетипични изявления от страна на руските тайни служби идват на фона на ескалиращото напрежение между Москва и западните страни заради Украйна. САЩ, НАТО и Европейският съюз изразиха през последните седмици дълбоката си загриженост относно придвижването на руски войски около Украйна, където от 2014 г. се води конфликт между Киев и проруските сепаратисти.

В събота държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън потвърди, че САЩ имат "сериозни опасения" относно необичайните военни дейности на Русия на границата с Украйна.

И американското разузнаване предупреди за руските войски близо до Донбас

И американското разузнаване предупреди за руските войски близо до Донбас

Руските планове зависят от времето