Страните от НАТО са уверили властите на Украйна в готовността си изпреварващо да предприемат стъпки във връзка с информацията за действията на Русия в близост до нейните граници. Това обяви министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников, цитиран от ТАСС.

"Увериха ме в безусловна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в пределите на признатите от международната общност граници. И ме увериха също, че има много сериозни консултации между други партньори на страните от алианса и ЕС относно готовността да предприемат много решителни стъпки, при това изпреварващо. Това се отнася и за политически, и за икономически стъпки, и известна помощ за Украйна", отговори той в ефира на украинската телевизия ICTV на въпрос за резултатите от преговорите с американски и британски колеги.

САЩ обмислят да изпратят в Украйна военни съветници и системи Stinger

САЩ обмислят да изпратят в Украйна военни съветници и системи Stinger

В отговор на струпването на военни сили от Русия на границата с Украйна

По думите на Резников той е имал възможност да се срещне не само с министъра на отбраната на САЩ, но и с представители на Държавния департамент, сенатори и конгресмени. "Навсякъде се чува една и съща фраза: ние изпращаме много сериозни сигнали, че пряката намеса на територията на Украйна и агресия от Руската федерация ще им струват скъпо във всички измерения на разбирането на думата", подчерта военният министър на Украйна.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви вчера, че Москва фиксирала информационна кампания, произлизаща от западните страни с цел да представи Русия като заплаха за процеса на уреждане на конфликта в Украйна. По думите му тази кампания е прикритие на "агресивни помисли, които може да имат място в Киев".

Русия разтревожена от въоръжаването на Украйна, подкрепяно от САЩ

Русия разтревожена от въоръжаването на Украйна, подкрепяно от САЩ

Песков обвини Украйна в провокативни действия