Украйна призова НАТО да подготви икономически санкции срещу Русия и да засили военното сътрудничество с Киев на фона на струпването на руски войски по нейните граници.

"Ще призовем съюзниците да се присъединят към Украйна в изготвянето на пакет от мерки за възпиране", заяви пред репортери външният министър на Украйна Дмитро Кулеба при пристигането си за разговори с колегите си от НАТО в Рига, предаде Ройтерс.

Като част от този пакет НАТО трябва да подготви икономически санкции, които да бъдат наложени на Русия, ако тя "реши да избере най-лошия сценарий", каза той и добави, че трябва също така да се засили военното и отбранителното сътрудничество с Украйна.

Във вторник НАТО и Съединените щати предупредиха Москва, че ще плати "висока цена" за евентуални военни действия срещу Украйна.

"Всяка бъдеща руска агресия срещу Украйна ще има сериозни политически и икономически последици за Русия", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на срещата в Рига.

Президентът на Русия Владимир Путин контрира, че Русия ще бъде принудена да действа, ако НАТО разположи в Украйна ракети, които могат да достигнат Москва в рамките на минути.

Западът и Русия си размениха нови остри реплики по повод Украйна
Обновена

Западът и Русия си размениха нови остри реплики по повод Украйна

За Русия Украйна е "червена линия" и Западът да внимава за собствените си страни

От посолството на Украйна в България разпространиха и основните изводи от проведения онлайн брифинг на министъра на външните работи Дмитро Кулеба на 29 ноември относно външната политика на Украйна. В него той предупреждава, че Русия продължава да ескалира ситуацията със сигурността в Донбас и Крим, както и по украинските граници.

  • Руската федерация е разположила около 115 000 войски, танкове, артилерия, въздушни и военноморски части по украинските граници и в окупираните Донбас и Крим. Руското правителство отказва да обясни своите намерения и военни движения.
  • На фона на натрупването на военни сили, нарушения на прекратяването на огъня в Донбас и намеса във вътрешните работи, Русия засилва дезинформацията, обвинявайки украинското ръководство в подготовка на настъпателна операция в Донбас. Други фалшиви руски наративи включват, че Украйна се отдръпва от Минските споразумения и че военната подкрепа от западните страни само ще насърчи Украйна да реши проблема в Донбас със сила.
  • Позицията на Украйна е кристално ясна: ние не планираме никаква военна офанзива в Донбас. Ние стремим се да търсим дипломатически решения на конфликта.
  • Украйна, Германия и Франция работят усилено за възраждането на Нормандския формат, който остава основната платформа за преговори. Призоваваме Русия да участват конструктивно в мирни усилия, а не да ги подкопават, включително да се съгласи за нова среща в рамките на Нормандския формат или на ниво външни министри, или на ниво държавни глави.
  • Приветстваме също и инициативи на други чуждестранни лидери, насочени към поставяне на Русия на масата за преговори, за да се възстанови мира в Украйна и да се облекчи тежкото положение на украинските граждани, засегнати от войната. Единственото условие е: не трябва да има споразумения за Украйна без Украйна.
  • Киев предложи на партньори да приемат изчерпателен тристепенен пакет, предназначен да възпира и демотивира Русия от по-нататъшни агресивни действия:

- политическо възпиране: призоваваме нашите партньори да отправят силни и навременни послания в подкрепа на Украйна и да предупредим Русия, че цената на всяка по-нататъшна военна акция срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще бъде посрещната с незабавен и огромен отговор;

- икономическо възпиране: има спешна необходимост да се започне дискусия за конкретни икономически ограничения спрямо Русия, които ще бъдат приложени бързо, ако Москва реши да започне нова военна офанзива срещу Украйна;

- възпиране на сигурността: това се отнася за задълбочаване на сътрудничеството с Украйна в секторите на сигурността и отбраната. Колкото по-силна е Украйна - толкова по-малко вероятност, че Русия да рискува нова широкомащабна военна атака. Силната Украйна е възпираща мярка срещу Русия. Украйна се стреми да укрепи военния си капацитет, за да може да се защитава.

  • Пакетът за възпиране вече се съставя и ще бъде допълнително обсъден по време на участието на външния министър Дмитро Кулеба в министерската среща на НАТО в Рига и министерската среща на ОССЕ в Стокхолм тази седмица.
  • Ако Москва реши да започне нова вълна на агресия, Украйна определено ще отвърне на удара. Решени сме да защитим земята си. Страната ни стана много по-устойчива и нашата армия е несравнимо по-силна, отколкото беше през 2014 г. Днес имаме по-широка международна подкрепа от всякога.
  • Украйна търси мир, справедливост и сигурност за себе си и за цяла Европа.