Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е получил информация за подготовката на държавен преврат в страната на 1 декември, информира "Новости".

По думите му той разполага с аудио материали, на които представители на Русия и Украйна обсъждат участието на олигарха Ринат Ахметов, както и привличането на милиарди долари към това.

"Имаме не само разузнавателна информация, имаме дори аудио информация, където представители на Украйна с представители на Русия, да го кажем така, обсъждат участието на Ринат Ахметов в държавен преврат в Украйна, който ще привлече милиард долара и така нататък", отбеляза украинският държавен глава по време на пресконференция.

Блинкън: САЩ са притеснени от руските намерения към Украйна

Блинкън: САЩ са притеснени от руските намерения към Украйна

"Не знаем какви са намеренията на президента Путин. Но ние знаем какво се е случвало в миналото, каза държавният секретар

Зеленски смята, че тази информация е специално за това, за да вкара Ахметов във война срещу него и държавата.

В същото време Зеленски посочи, че не вярвал в това, както и в участието на олигарха.

Според президента в страната се случва разклащане на ситуацията, включително и с помощта на медиите.

"Не вярвам в държавните преврати и точно както не вярвам, че Ахметов ще се впусне открито в това", отбеляза той на руски език.

В същото време украинският президент увери, че ако това действително се случи, той ще продължи да работи в кабинета си.

"Аз не съм (бившият президент Виктор, б. р.) Янукович, няма да бягам никъде. И не съм (бившият президент Петро, б. р.) Порошенко, няма да се кача на булдозера в гибелта на Небесните Сто. Цели дни ще чакам тези, които отиват там, с удоволствие ще работя на Банкова", добави украинският държавен глава.

В Русия заговориха за ликвидиране на Украйна като държава, за да има мир в Донбас

В Русия заговориха за ликвидиране на Украйна като държава, за да има мир в Донбас

Украинските власти били контролирани от Запада

Според него Ахметов е въвлечен в тази ситуация от обкръжението си. Президентът го нарече голяма грешка. Той каза още, че е атакуван от медиите, контролирани от олигарха.

"Нямам медиен ресурс, за да воювам. Нямам медийни съюзници, смятам, че моят основен съюзник е народът на Украйна... А фактът, че се боря срещу това, че някой притежава 20% от БВП на страната и говоря, че притежават поне 30, но, моля, оставете депутатите на мира, не трябва да оказвате натиск върху политиката, и информационната война, показвайте истината. Мисля, че това е правилно", завърши Зеленски.

На 22 февруари 2014 г. Върховната Рада (парламента) на Украйна отстрани от власт проруския президент Виктор Янукович, който беше принуден да напусне страната. Парламентът също промени конституцията и свика нови избори, които по-късно бяха спечелени от Петро Порошенко.