Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли обвиненията, че западният военен алианс провокирал Москва с военните си учения в Черно море и на свой ред обвини Русия, че е използвала военни учения като прикритие за атакуване на съседни страни, предаде "Ройтерс".

От Литва ЕС и НАТО обещават общи действия срещу хибридните заплахи

От Литва ЕС и НАТО обещават общи действия срещу хибридните заплахи

Хибридните заплахи идват от Русия и Беларус

За разлика от Русия, НАТО винаги спазва международните разпоредби относно каненето на чуждестранни наблюдатели на своите учения, настоя Столтенберг на конференция.

"Проблемът с Русия е, че те не са прозрачни, че имат много агресивна реторика и история, показваща, че са използвали военни учения и преди като прикритие за агресивни действия срещу съседи", изтъкна шефът на НАТО.

Шефът на НАТО предупреди Русия да не използва сила срещу Украйна

Шефът на НАТО предупреди Русия да не използва сила срещу Украйна

Иначе щяла да се сблъска с последствия

"НАТО напълно уважи мнението на суверенни страни като Полша или прибалтийските държави, когато те решиха да се присъединят към алианса. Ние също така уважаваме решението на Украйна, която се надява на членство в НАТО, ние вече заявихме (на срещата в Букурещ през 2008 г.), че (с течение на времето) тя ще може да стане член на НАТО, но, разбира се, ние, страните от НАТО, решаваме кога тя ще е готова за членство и ще отговаря на стандартите на алианса. Ние ѝ помагаме по този път", отбеляза още Столтенберг.

"Русия няма право да налага вето или право на глас по този въпрос, а също така не може да се опитва да установи своя собствена сфера на интереси", настоя генералният секретар на НАТО.