Ръководителите на Европейския съюз и НАТО обещаха а засилят сътрудничеството срещу хибридни заплахи по време на посещение в Литва, доминирано от разговори за кризата с мигрантите в Беларус и струпването на военни сили на Русия близо до Украйна, информира "Франс прес".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също така повтори призива си към Русия да "деескалира" струпването на военни сили на границата с Украйна и предупреди за "цена и последици", ако използва сила.

Шефът на НАТО предупреди Русия да не използва сила срещу Украйна

Шефът на НАТО предупреди Русия да не използва сила срещу Украйна

Иначе щяла да се сблъска с последствия

Посещението на Столтенберг и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен идва преди среща на външните министри на страните членки на НАТО, включително държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Латвия идната седмица.

Столтенберг и Фон дер Лайен обвиниха Беларус в организирането на мигрантската криза на границата си като "хибридна" заплаха срещу Европейския съюз - обвинение, което режимът отрече.

Хибридната заплаха е предизвикателство за сигурността, съчетаващо традиционни военни средства и невоенни тактики като дезинформация.

Украйна предупреди: Русия ще плати скъпо за инвазия

Украйна предупреди: Русия ще плати скъпо за инвазия

Киев правел всичко, за да възпира Кремъл

"За да се отговори на подобни събития, е важно Европейският съюз и НАТО да работят ръка за ръка", подчерта Фон дер Лайен на съвместна пресконференция със Столтенберг и президента и премиера на Литва.

От своя страна Столтенберг заяви: "Обсъдихме как можем да засилим нашата съвместна работа между НАТО и ЕС, включително чрез нова съвместна декларация, защото сме по-силни и по-сигурни, когато работим заедно."

През последните месеци хиляди мигранти - предимно от Близкия изток - преминаха или се опитаха да преминат границата на Беларус в източните членки на ЕС и НАТО: Латвия, Литва и Полша.

Русия обяви плана за инвазия в Украйна за злонамерена пропаганда на САЩ

Русия обяви плана за инвазия в Украйна за злонамерена пропаганда на САЩ

"Трябва да успокоя всички. Нищо подобно няма да се случи"

Визирайки ситуацията на границата с Беларус, литовският президент Гитанас Науседа изтъкна, че "ако ситуацията със сигурността се влоши още повече, ние не изключваме консултации по член 4 от договора за НАТО".

Съгласно учредителния договор за НАТО всеки член може да свика среща на НАТО, за да се консултира, когато почувства, че неговата сигурност или независимост са застрашени.

Полша също предупреди, че може да се позове на този член.

За САЩ всички варианти са на масата за струпването на войски от Русия до Украйна

За САЩ всички варианти са на масата за струпването на войски от Русия до Украйна

Намеренията на Русия остават неясни

Двудневната среща на външните министри на НАТО, която започва във вторник в съседна Латвия, ще бъде доминирана от безпокойство относно струпването на военни сили на Русия близо до границата с Украйна.

Столтенберг подчерта, че "необичайното" струпване на танкове, артилерия, дронове и хиляди боеспособни войници е "много обезпокоително по много причини", също и "защото е непровокирано и необяснено".

"Посланието към Русия е, че трябва да деескалират, да намалят напрежението и да бъдат прозрачни", настоя той и добави, че "ако решат да използват сила, тогава, разбира се, ще има последствия".

Изтребители на Русия и Беларус съвместно патрулират беларуската граница

Изтребители на Русия и Беларус съвместно патрулират беларуската граница

Москва подкрепя съюзника си Минск