Русия ще се сблъска с последствия, ако използва военните си сили срещу Украйна. Това предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като изрази притеснения относно струпването на сили на Москва в близост до границата, информира "Франс прес".

"Ясно е, че ако Русия използва сила срещу Украйна, това ще има цена, това ще има последствия", подчерта той на медийна конференция.

Столтенберг: НАТО продължава да вижда необичайна концентрация на руски сили до границата с Украйна

Столтенберг: НАТО продължава да вижда необичайна концентрация на руски сили до границата с Украйна

Той е обсъдил с президента на Полша Дуда миграционната криза с Беларус и хибридната беларуска агресия

Шефът на алианса отбеляза, че за втори път тази година НАТО наблюдава необичайно струпване на руски танкове, артилерия, дронове и електронни системи, както и на войски в бойна готовност, по украинската граница.

Столтенберг призова Русия за успокояване на обстановката. "Продължаваме да вярваме в смисления диалог, особено във времена като днешните, добави шефът на НАТО.

Той определи действията на Русия по украинската граница като необясними и непредизвикани. По думите му не е ясно какви са намеренията на Москва, но при предишни подобни случаи Русия нападна Украйна и завзе Крим. 

НАТО помага изпреварващо на Украйна в ситуацията с Русия

НАТО помага изпреварващо на Украйна в ситуацията с Русия

"Увериха ме в безусловна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна"

По-рано украинският министър на отбраната Алексей Резников обяви, че страните от НАТО са уверили властите на Украйна в готовността си изпреварващо да предприемат стъпки във връзка с информацията за действията на Русия в близост до нейните граници.

"Увериха ме в безусловна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в пределите на признатите от международната общност граници. И ме увериха също, че има много сериозни консултации между други партньори на страните от алианса и ЕС относно готовността да предприемат много решителни стъпки, при това изпреварващо. Това се отнася и за политически, и за икономически стъпки, и известна помощ за Украйна", отговори той.

Русия вижда измама на Запада и НАТО с разширяване към Украйна и ще се защити

Русия вижда измама на Запада и НАТО с разширяване към Украйна и ще се защити

Лавров: От една страна изглеждат сериозни хора, от друга са смешни, от трета, е много опасно