Всички варианти са на масата за това как да се отговори на "голямото и необичайно" срупване от Русия на войски близо до границата с Украйна, а НАТО ще реши какъв ще бъде следващият ход след консултации следващата седмица. Това обяви най-високопоставеният дипломат на американския Държавен департамент за Европа, предаде "Ройтерс".

"Както можете да оцените, всички варианти са на масата и има инструментариум, който включва цял набор от варианти", подчерта пред репортери помощник държавният секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид.

Шефът на НАТО предупреди Русия да не използва сила срещу Украйна

Шефът на НАТО предупреди Русия да не използва сила срещу Украйна

Иначе щяла да се сблъска с последствия

"Сега алиансът трябва да реши какви са следващите стъпки, които НАТО иска да предприеме", отбеляза тя, говорейки преди посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Латвия и Швеция следващата седмица, за да присъства на срещи на НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), където тя каза, че "голямото и необичайно" струпване на войски от Москва ще бъде начело в дневния ред.

"Следващата седмица ще говорим за нашата оценка на това, което се случва на границата на Русия с Украйна и ще започнем тези разговори за това какви са вариантите, които са на масата и какво НАТО като алианс би искал да направи заедно", допълни Донфрид.

Представители на САЩ, НАТО и Украйна алармираха през последните седмици за необичайните според тях придвижвания на руски войски по-близо до Украйна, предполагайки, че Москва може да се готви да предприеме атака срещу съседа си, обвинения, които Русия отхвърли като всяващи страх.

Зеленски предупреди: Украйна е напълно подготвена, ако Русия нападне

Зеленски предупреди: Украйна е напълно подготвена, ако Русия нападне

Мощната армия на Киев била напълно подготвена

Запитана дали Блинкън ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, докато е в Стокхолм, Донфрид посочи, че нямала никакви съобщения, които да направи за такава двустранна среща, но добави: "Останете в течение."

Началникът на военното разузнаване на Украйна обяви пред изданието Military Times този уикенд, че Русия има над 92 000 войници, струпани около украинските граници и се готвела за атака до края на януари или началото на февруари.

Москва отхвърли подобни предположения като подстрекателски и увери, че не заплашвала никого и защитавала правото си да разполага войските си, както пожелаела.

Армията на Украйна проведе танкови учения в Донецка област

Армията на Украйна проведе танкови учения в Донецка област

Опасно засилване на военната активност от Украйна и Русия

Донфрид беше попитана какво САЩ виждат специфично различно в струпването на руски войски този път, но тя не даде подробности, освен че каза, че било "голямо и необичайно".

Намеренията на Русия остават неясни, а напрежението между Изтока и Запада нараства, като Украйна, Русия и НАТО провеждат военни учения, а Москва обвини Вашингтон по-рано този месец, че репетира ядрена атака срещу Русия.

Попитана дали неотдавнашната ескалация е накарала Вашингтон по-сериозно да обмисли разполагането на постоянни войски в източния фланг на НАТО, Донфрид не отговори на конкретния въпрос, но отбеляза, че външните министри на страните членки на НАТО следващата седмица щели да обсъждат по-широката стратегия за позицията на Алианса през 21-ви век.

НАТО договори генерален план за възпиране на нарастващата заплаха от Русия, Черно море е акцент

НАТО договори генерален план за възпиране на нарастващата заплаха от Русия, Черно море е акцент

Поверителната стратегия има за цел НАТО да се подготви за всяка едновременна атака в регионите на Балтийско и Черно море