Министрите на отбраната на страните членки НАТО приеха нов генерален план за защита срещу всяка потенциална руска атака на множество фронтове, препотвърждавайки основната цел на алианса за възпиране на Москва, въпреки нарастващия фокус върху Китай, предаде "Ройтерс".

Поверителната стратегия има за цел НАТО да се подготви за всяка едновременна атака в регионите на Балтийско и Черно море, която може да включва ядрени оръжия, хакване на компютърни мрежи и атаки от космоса.

"Продължаваме да укрепваме нашия алианс с по-добри и модернизирани планове", подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата, на която е бил договорен и фонд от 1 млрд. долара за осигуряване на първоначално финансиране за разработване на нови цифрови технологии.

Русия преустановява работата на представителството си в НАТО

Русия преустановява работата на представителството си в НАТО

Според Лавров това ставало в отговор на действията на НАТО

Официални лица подчертават, че не смятат, че каквато и да е руска атака е надвиснала. Москва отрича всякакви агресивни намерения и твърди, че НАТО е този, който рискува да дестабилизира Европа с такива приготовления.

Ала дипломати изтъкват, че "Концепцията за сдържане и отбрана в евроатлантическото пространство" - и нейният стратегически план за изпълнение - са необходими, тъй като Русия разработва модерни оръжейни системи и разполага войски и оборудване по-близо до границите на съюзниците.

"Това е начинът за възпиране", отбеляза германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер за плана.

"И това се адаптира към настоящото поведение на Русия, а ние виждаме нарушения, особено на въздушното пространство над прибалтийските държави, но също така и нарастващи прониквания над Черно море", посочи тя.

НАТО гони осем дипломати на Русия заради враждебна дейност

НАТО гони осем дипломати на Русия заради враждебна дейност

Включително убийства и шпионаж

Одобрението на стратегията позволява по-подробни регионални планове до края на 2022 г., уточни представител на САЩ, което позволява на НАТО да реши какви допълнителни оръжия са му необходими и как да позиционира силите си.

През май Русия струпа около 100 000 войници на границата си с Украйна, най-високият брой от анексирането на Крим през 2014 г. През септември Русия използва нови бойни роботи в големи военни учения с бившия си съветски съюзник Беларус, които разтревожиха Литва, Латвия и Естония.

Русия модернизира или заменя съветските военни космически системи, за да атакува потенциално сателити в орбита, разработва базирани на изкуствен интелект технологии за изваждане от строя на съюзническите командни системи, а също така разработва "супер оръжия".

Готвят ли се англосаксонските държави да бракуват НАТО?

Готвят ли се англосаксонските държави да бракуват НАТО?

Въпреки че не е заявена открито, причината за създаване на AUKUS на този етап е сдържане на Китай. САЩ явно не вярват, че НАТО може ефикасно да се заеме с задачата

Представени през 2018 г., те включват ядрени хиперзвукови крилати ракети, които могат да избягват системите за ранно предупреждение.

Пенсионираният американски генерал Бен Ходжис, който командваше силите на американската армия в Европа от 2014 до 2017 г., коментира, че се надява планът да насърчи по-голяма съгласуваност в колективната отбрана на НАТО, което означава повече ресурси за Черноморския регион.

"За мен това е по-вероятната точка на възпламеняване от Прибалтика", подчерта Ходжис, отбелязвайки, че по-малко големи съюзници като Великобритания и Франция имат силно присъствие в Черно море, а Турция е по-съсредоточена върху конфликта в Сирия.

Разширяването на НАТО в Украйна преминавало червена линия за Путин

Разширяването на НАТО в Украйна преминавало червена линия за Путин

Русия и Беларус щели да действат, за да защитят собствената си сигурност

Джейми Шеа, бивш високопоставен служител в НАТО, сега част от мозъчния център "Приятели на Европа" в Брюксел, коментира, че планът може също така да помогне за засилване на фокуса върху Русия в момент, когато големите съюзници се стремят да увеличат присъствието си в Индо-Тихоокеанския регион и да противодействат на нарастващата военна мощ на Китай.

"Досега се предполагаше, че Русия е неудобство, но не и надвиснала заплаха. Но руснаците правят някои тревожни неща. Те тренират с роботика, а хиперзвуковите крилати ракети наистина могат да бъдат много разрушителни", изтъкна Шеа.