Руски изтребители и кораби са практикували отблъскване на въздушни атаки срещу военноморски бази и отговаряне с въздушни удари по време на военни учения в Черно море. Това съобщи "Интерфакс", докато съседна Украйна също проведе военни учения.

Ученията се провеждат във време на високо напрежение във връзка с Украйна, като украински и американски официални лица изразиха безпокойство за възможна руска атака срещу южния ѝ съсед, предположение, което Кремъл отхвърли като лъжливо.

Украйна започна специална операция по границата с Беларус

Украйна започна специална операция по границата с Беларус

За да засили защитата си при евентуално нападение или мигрантски наплив

"Около 10 самолетни екипажа и кораби от военноморската база на Черноморския флот в Новоросийск... взеха участие в това бойно тренировъчно събитие", уточниха от Черноморския флот на Русия.

Изтребители Сухой бяха сред самолетите, които репетират как да отговорят на вражески въздушни атаки с тренировъчни полети над акваторията на Черно море в сътрудничество с Черноморския флот.

Черноморският флот на Русия е базиран в Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г. Киев иска Русия да го върне.

Украйна, която обвини Русия в струпване на войски в близост до границите ѝ и казва, че Беларус може да изпрати мигранти през границите ѝ, днес започна операция за укрепване на границата си, включително военни учения за противотанкови и въздушнодесантни части.

Путин съзря сериозно предизвикателство за Русия в ученията на НАТО в Черно море

Путин съзря сериозно предизвикателство за Русия в ученията на НАТО в Черно море

Черно море се превърна в гореща точка в отношенията между Русия и Запада