Украйна стартира "специална" военна операция близо до границата си Беларус в опит да предотврати мигрантска криза и да се защити от евентуално нападение. Това съобщи днес украинската Служба за гранична охрана, цитирана от Ройтерс.

В операцията участват военнослужещи от Националната гвардия, полицията, въоръжените сили, авиацията. Дронове също ще бъдат активно използвани за патрулиране и наблюдение, става ясно от изявлението на службата.

Украйна разположи 8500 допълнителни военнослужещи на границата си с Беларус, като заяви, че се опасява да не бъде въвлечена в мигрантската криза, която в последните седмици ескалира на границите между Беларус и страните-членки на ЕС Полша и Литва.

САЩ обмислят да изпратят в Украйна военни съветници и системи Stinger

САЩ обмислят да изпратят в Украйна военни съветници и системи Stinger

В отговор на струпването на военни сили от Русия на границата с Украйна

Киев също така се опасява, че границата с Беларус, близък руски съюзник, може да бъде използвана от Русия за военно нападение. През уикенда ръководителят на украинското военно разузнаване заяви пред изданието Military Times, че Русия е съсредоточила повече от 92 000 войници около Украйна и се готви за нападение в края на януари или началото на февруари. Москва отхвърли подобни предположения като подстрекателски и се оплака от това, което според нея е нарастваща активност в региона от страна на НАТО.

Във вторник Украйна проведе серия от военни учения в цялата страна.

Песков: Русия няма да атакува Украйна, но украинските провокации са обезпокоителни

Песков: Русия няма да атакува Украйна, но украинските провокации са обезпокоителни

Кремъл осъди санкциите срещу "Северен поток 2" като незаконни и погрешни действия