Правителствата на САЩ и Германия се споразумяха, че при агресия от страна на Русия срещу Украйна газопроводът "Северен поток 2" ще бъде спрян, предаде Reuters с позоваване на източник от американския Конгрес.

По-рано президентът Джо Байдън предупреди руския държавен глава Владимир Путин по време видеоконферентния разговор между двамата, че Русия ще понесе тежки санкции, включително икономически, ако се стигне до военна ескалация на конфликта й с Украйна. Той изрази дълбоката загриженост на САЩ и съюзниците им заради струпването на руски войски по границата с Украйна, съобщи Белият дом.

Байдън и Путин говориха 2 часа с високи залози за Украйна

Байдън и Путин говориха 2 часа с високи залози за Украйна

Байдън обсъжда разговора с европейските съюзници Макрон, Меркел, Драги и Джонсън

По информация на Reuters, от администрацията на президента Джо Байдън са съобщили, че Германия е поела ангажимент за спиране на "Северен поток 2" в случай на "агресивни действия" на Русия в Украйна. Засега не е известно дали двете страни са дефинирали какво включва понятието агресивни действия в конкретния случай.

Reuters цитира и коментар на неназован европейски дипломат, който казва, че САЩ са информирали съюзниците си, че при всички случаи ще наложат санкции на тръбопровода в случай на руско нахлуване в Украйна. И в такъв случай никой няма да иска да има нищо общо със "Северен поток 2" подари опасения, че също ще бъде санкциониран, подчертава дипломатът.

Съветникът на президента Байдън по националната сигурност Джейк Съливан посочи, че мерките, които се предвиждат по отношение на Кремъл при нападение срещу Украйна са форма на натиск от Страна на Запада, за да бъде защитена Украйна.

"Защото ако Владимир Путин иска по този тръбопровод да тече руски газ, сигурно няма да рискува с нахлуване в Украйна", пояснява Съливан.

САЩ биха искали Германия да се откаже от "Северен поток 2" в случай на ескалация в Украйна

САЩ биха искали Германия да се откаже от "Северен поток 2" в случай на ескалация в Украйна

Русия вижда информационна кампания от западни страни с цел да се представи Москва като заплаха

По информация на "Файненшъл таймс", САЩ са споделили с европейските си партньори разузнавателна информация и са успели да убедят някои скептично настроени страни, включително Германия, че Кремъл може скоро да изпрати армията си в Украйна.

"Много съюзници не бяха уверени, че се случва нещо сериозно. Бяхме изненадани от пропастта в разузнаването - как и защо САЩ видяха това, което ние не видяхме." - отбелязало неназовано официално лице от партньорска страна пред изданието.

САЩ убедили Европа за заплахата от инвазия на Русия в Украйна

САЩ убедили Европа за заплахата от инвазия на Русия в Украйна

САЩ са предоставили на страните от Европейския съюз и НАТО разузнавателни данни