Американското разузнаване е намерило потвърждение на информацията, че Русия подготвя военна агресия срещу Украйна, съобщава вестник The Washington Post.

Според разузнавателни данни, планът на Кремъл предвижда нахлуване на украинска територия на няколко фронта, като числеността на войските може да достигне 175 хиляди.

В публикацията се казва, че официален служител от американската администрации е заявил, че Москва "планира военно настъпление срещу Украйна през 2022 г.", при което смята да използва до 100 батальона, чийто личен състав може да надхвърли двойно броя на военните, които сега са струпани край украинската граница.

Украйна обяви: възможна е мащабна офанзива на Русия през януари

Украйна обяви: възможна е мащабна офанзива на Русия през януари

Украйна нямало да направи нищо да провокира ситуацията, но е готова да отвърне

Вестникът се позовава на разсекретени данни, с които разполага. Сред тях има и направени през последния месец спътникови снимки, на които се вижда струпването на руски войски в четири района край границата. Съобщава се също, че на посочените места са разположени около 50 тактически групи, без да се броят "току-що пристигналите" там танкове и артилерия. Отбелязва се, че военните части са в постоянно движение - към границата и обратно, което вероятно се прави с цел да бъдат заблудени наблюдателите и да се прикрият реалните бойни задачи, които са им възложени.

Междувременно официалната представителка на Белия дом Джен Псаки отхвърли претенциите на Кремъл, който поиска Съединените щати да гарантират, че Украйна при никакви обстоятелства няма да бъде приета в НАТО.

САЩ готвят план срещу евентуална руска агресия спрямо Украйна

САЩ готвят план срещу евентуална руска агресия спрямо Украйна

В близките дни се очаква среща между Джо Байдън и Владимир Путин