Най-лошият сценарий за пълна руска инвазия в Украйна би бил в мащаби, "невиждани в Европа от Втората световна война", предупреждава новият ръководител на британските въоръжените сили, пише "Скай нюз".

Адмирал сър Тони Радакин описва като дълбоко тревожна ескалиращата криза около Украйна - където натрупването на десетки хиляди руски войници породи опасенията на Запада от ново въоръжено нахлуване, почти осем години след анексирането на Крим от Русия.

Коментарите са след като украинският външен министър обясни, че "ще има много мъртви руски войници", ако Путин реши да нахлуе.

Дмитро Кулеба каза, че работи със съюзници като Съединените щати и Обединеното кралство по начини за възпиране на Кремъл, но даде знак, че украинските военни са готови да защитават страната.

"Ние - заедно с партньорите - трябва да направим тази цена непоносима за Путин", каза външният министър по време на пътуване до Лондон пред Дермот Мърнахан от Sky в ексклузивно интервю за британското излъчване.

Британия предупреди Русия, че да атакува Украйна е сериозна грешка

Британия предупреди Русия, че да атакува Украйна е сериозна грешка

Лондон работи в тясно сътрудничество със съюзниците от НАТО

"САЩ и други съюзници могат да нанасят икономически удари. Ние ще се бием на място. Съжалявам, че го казвам, но ще има много мъртви руски войници и се надяваме, че президентът Путин не иска това да се случи".

Той описа тристранния подход към опитите за разубеждаване на подновената руска агресия - чрез политически съобщения, санкции и по-тясно военно сътрудничество с партньорите.

Кулеба каза, че не очаква силите на НАТО да се бият с Русия заедно с украинските войски, ако възпирането се провали, но очаква тяхната подкрепа.

"Това, което искаме, е да ни помогне да избегнем войната или ако останем без алтернатива поради желанието на Русия да започне война, тогава ни помогнете да укрепим армията си".

Кризата се следи отблизо от адмирал Радакин, който пое поста началник на щаба на отбраната в края на миналия месец.

Путин очаква още разговори за сигурност с Байдън и обещава Русия да се защити

Путин очаква още разговори за сигурност с Байдън и обещава Русия да се защити

Разширяване на НАТО на изток и включване на Украйна е много чувствителен въпрос

"Това е дълбоко притеснително", каза той пред малка група журналисти, след като произнесе първата си реч на новия си пост, визирайки движението на руските войски.

Британски и американски официални лица многократно са казвали, че не знаят какво възнамерява да направи Путин в Украйна, но смятат, че един вариант е потенциалът за многофронтова офанзива още в началото на новата година, включваща до 175 000 военнослужещи .

"Най-лошите сценарии по отношение на пълна инвазия в Украйна биха били в мащаб, невиждан в Европа след Втората световна война", каза адмирал Радакин.

Движенията на войски, твърдят западни официални лица, са съчетани със скок на антиукраинска и проруска дезинформация, за да се опитат да повлияят на мнението на място - както се случи по време на анексирането на Крим и подкрепяния от Русия конфликт от сепаратистите в източната част на страната.

Русия многократно отрече твърденията, че нейните сили се мобилизират за военни действия, обвинявайки Украйна, че е агресор.

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Участие във военни действия не е предвидено, но Русия и света трябва да разберат, че САЩ ще са по-твърди от 2014 г.

В стремежа си да деескалира напрежението след дни на все по-враждебна реторика, президентът на САЩ Джо Байдън проведе видеоконферентен разговор във вторник с Путин.

Двете страни заявиха, че ще продължат да говорят на по-ниско ниво, като има още една дискусия между двамата лидери.

Вашингтон и Москва предложиха собствена интерпретация на дискусията на високо ниво, която продължи около два часа.

Екипът на Байдън заяви, че той е предупредил руския си колега, че САЩ и техните съюзници подготвят "силни икономически и други мерки" срещу Москва, ако руските сили нахлуят в Украйна.

Това може да включва затварянето на газопровода от Русия до Германия, "Северен поток 2".

Украйна не е член на НАТО, така че не се възползва от колективна отбрана, с което се ползват всички съюзници.

Но САЩ дадоха сигнал, че са готови да разположат повече войски в източните страни-членки на НАТО - Балтийските страни и Полша - за да подсилят отбраната си.

Британия увеличава глобалното си военно присъствие през следващите години

Британия увеличава глобалното си военно присъствие през следващите години

Основните "наземни регионални центрове" ще бъдат базирани в Германия, Кения и Оман

В същото време според русия, че Путин е "загрижен от нарастващата военна дейност на Украйна и НАТО в непосредствена близост до границите на Русия".

Руският лидер повтори искане за гаранции, че западният алианс ще спре експанзията си на изток (Украйна отдавна иска да стане членка) и няма да разположи ракети в Украйна.

Лидерите на НАТО преди това отхвърлиха подобни искания.

Байдън разговаря с европейски съюзници, включително Борис Джонсън, преди диалога си с Путин - в опит да създаде единен фронт.

Началниците на отбранителните щабове на 30-те държави-членки на НАТО също проведоха извънредна сесия в понеделник, за да обсъдят кризата в Украйна.

Свикването на такава среща - която се проведе виртуално - е знак за сериозността на ситуацията.

Шефът на МИ6 определя Китай, Русия и Иран за водещи заплахи

Шефът на МИ6 определя Китай, Русия и Иран за водещи заплахи

Ричард Мур: Ние и нашите съюзници и партньори трябва да се противопоставим