Руският президент Владимир Путин оцени разговора си с американския си колега Джо Байдън като открит и конструктивен, съобщава ТАСС.

"Разговорът бе много открит, съдържателен и бих казал, конструктивен. Във всеки случай се надявам, че така американската страна оценява резултатите от нашата среща", каза той на пресконференция след разговорите с гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, обобщавайки разговора с Байдън.

"Имаме възможност да продължим този диалог, струва ми се, че това е най-важното", призна Путин.

С Байдън са обсъдили темите за сигурността, разширяването на НАТО на изток, включително за сметка на Украйна, взаимодействието в киберсферата и иранския проблем. "Говорихме по редица други въпроси, за нормализирането на дипломатическите отношения и т.н. Като цяло говорихме дълго, подробно по всички тези теми".

Путин каза, че той и Байдън са отбелязали напредъка на диалога между страните относно киберсигурността. "Говорихме подробно за киберсигурността, осигуряването на сигурността в тази област и заявихме, че след срещата ни в Женева успяхме да постигнем значителен напредък в тази област", коментира Путин.

По думите му "поставен е конструктивен диалог, той върви, създадени са съответните структури". "Обменът на информация е установен, той е положителен и дава положителни резултати".

Москва ще подготви предложения по въпросите на сигурността до няколко дни и ще ги представи на САЩ. "Това е тема за отделен разговор. Разбрахме се, че ще продължим тази дискусия и ще я направим в детайли, ще обменим мнения по този въпрос в близко бъдеще", каза руският лидер.

"Русия ще подготви своите съображения буквално в рамките на няколко дни, в рамките на една седмица и ние ще ги предоставим на американската страна за разглеждане", увери Путин.

"Разбрахме се, че ще бъде създадена подходяща структура, която ще може да прави това професионално", каза руският президент. Русия ще представи предложенията си на американската страна по въпросите на сигурността "колкото е възможно публично", каза Путин.

Байдън и Путин говориха 2 часа с високи залози за Украйна

Байдън и Путин говориха 2 часа с високи залози за Украйна

Байдън обсъжда разговора с европейските съюзници Макрон, Меркел, Драги и Джонсън

Путин смята разширяването на НАТО на изток, включително чрез включването на Украйна, за много чувствителен въпрос за сигурността на Руската федерация.

"Да, наистина говорихме за регионални въпроси, говорихме за конфликта в югоизточната част на Украйна и свързаната с него ситуация, друга много чувствителна тема за нас - разширяването на НАТО на изток, включително за сметка на Украйна". Според него "това е един от ключовите въпроси за осигуряване на сигурността на Русия в средна и дори стратегическа перспектива".

"Ние говорим за това постоянно, публично, предупреждаваме нашите партньори, че това е неприемливо за нас", допълва той.

Според него в тази тема "една от тезите е много проста", тя е била обсъдена и по време на разговора с Байдън. "Разбира се, всяка страна има право да избере най-приемливия начин за осигуряване на сигурността си, но това трябва да стане така, че да не се нарушават интересите на други държави и да не се подкопава сигурността на други държави. В този случай, Русия".

"Това, знаете, е същото като в отношенията между хората: свободата е безусловно дадена от Господ, собственост на всеки човек, тя трябва да бъде неограничена, но само докато не се сблъсква със свободата на друг човек. И тук трябва да влязат в сила добре познатите взаимни ограничения".

"Изхождаме от предпоставката, че сигурността трябва да бъде глобална и да се прилага еднакво за всички".

Русия се притеснява от възможността Украйна да бъде приета в НАТО, тъй като там ще се появят оръжията на НАТО, каза президентът. "Не можем да не сме загрижени за перспективата за евентуално приемане на Украйна в НАТО, защото това несъмнено ще бъде последвано от разполагането на подходящи военни контингенти, бази и оръжия, които ни заплашват", каза Путин.

Според него Русия изхожда от предположението, че нейните опасения "поне този път ще бъдат чути", въпреки че досега през предходните десетилетия, въпреки изявленията на руската страна, инфраструктурата на НАТО се приближаваше до границите на страната. "И сега виждаме системи за противоракетна отбрана в Полша и Румъния", припомни президентът.

"Имаме всички основания да вярваме, че същото ще се случи, ако Украйна бъде приета в НАТО, но този път на украинска територия. Как да не мислим за това, това би било просто престъпно бездействие от наша страна: какво се случва там", подчерта Путин.

Той отбеляза, че по време на срещата на върха се е договорил с Байдън за създаването на структура, която да може да се занимава по същество, детайлно с тези въпроси и да представи подходящи предложения. Тази идея е формулирана от президента на САЩ, каза руският лидер и допълни, че е съгласен с нея.

"Но преди да не сме ги формулирали (съответните предложения), е твърде рано да говорим за тяхното съдържание. Разбирам, че това не е просто засилен интерес, а легитимен интерес на руската общественост, европейската и международната като цяло", каза Путин.

Русия води мирна политика, но има право да гарантира своята сигурност в средносрочен и дългосрочен план, обяснява Путин.

"Това е провокативен въпрос", каза той, отговаряйки на журналистически въпрос дали Русия ще атакува Украйна или не.

"Русия провежда миролюбива външна политика, но има право да гарантира своята сигурност. Както казах, в средносрочен и дългосрочен план и ние обсъждаме това с нашите партньори, с всички наши партньори, включително моя вчерашен събеседник, президента на Съединените американски щати г-н Байдън".

Украйна приветства разговора Байдън-Путин като път към възпиране на Русия

Украйна приветства разговора Байдън-Путин като път към възпиране на Русия

Кулеба приветства усилията на САЩ да поставят Русия на масата за преговори