Британският външен министър Лиз Тръс предупреди Русия в сряда, че ще направи сериозна грешка, ако нападне Украйна и каза, че Лондон работи в тясно сътрудничество със своите съюзници от НАТО в подкрепа на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Украински и американски официални лица изразиха загриженост за възможна руска атака, предложение, което Кремъл отхвърли като невярно.

По-рано в сряда руски бойни самолети и кораби практикуваха отблъскване на въздушни атаки срещу военноморски бази и отговор с въздушни удари по време на военни учения в Черно море, Украйна също проведе бойни учения.

Изтребители и кораби на Русия с военно учение в Черно море

Изтребители и кораби на Русия с военно учение в Черно море

Изтребители Сухой бяха сред самолетите, които репетират как да отговорят на вражески въздушни атаки

Русия многократно отрича, че е на път да атакува Украйна и казва, че може да разположи войски, където пожелае, на собствена територия. Обвинява Украйна и НАТО в нагнетяване на напрежението.

"Това би било сериозна грешка на Русия", каза Трус пред "Ройтерс", попитана за възможно нахлуване.

"Ние сме много близки съюзници на Украйна и работим с наши партньори в НАТО, но също и директно с Украйна, за да сме сигурни, че те са напълно подкрепени".

Русия заяви, че трябва да повиши бойната готовност на своите конвенционални и ядрени сили поради засилената активност на НАТО в близост до нейните граници.

Съединените щати и НАТО дадоха сигнал за подкрепата си за Украйна по начини, които Москва смята за провокативни, включително чрез маневри на военни кораби този месец в Черно море и доставка на американски патрулни катери на украинския флот.

Шойгу твърди: САЩ отработиха вариант за използване на ядрено оръжие срещу Русия

Шойгу твърди: САЩ отработиха вариант за използване на ядрено оръжие срещу Русия

Руските военни регистрирали значително увеличение на активността на стратегическата бомбардировъчна авиация на САЩ край границите на Русия

По-рано напускащият ръководител на въоръжените сили на Обединеното кралство коментира, че военните ще трябва да бъдат готови за война с Русия, но той не вярва, че Владимир Путин наистина иска "гореща война" със Запада, пише "Гардиън".

Генерал сър Ник Картър каза, че Русия сега е по-голяма заплаха в Източна Европа, отколкото преди.

Той каза, че "сериозно се надява" да няма война с Русия и не вярва, че страната иска физическа война, но НАТО ще трябва да бъде готова.

Бившият офицер от МИ6 Кристофър Стийл заяви, че вярва, че Москва смята, че е във война с Обединеното кралство и неговите съюзници.

"Русия вероятно разглежда глобалния стратегически контекст като непрекъсната борба, в която според мен те биха приложили всички инструменти на националната власт, за да постигнат целите си. Но руснаците не искат да водят гореща война", добави генерал Картър.

ВМС на САЩ трупат разрушители в Европа

ВМС на САЩ трупат разрушители в Европа

Допълнителните кораби биха могли да помогнат за възпирането на Русия

"Въпросът, разбира се, е как определяте войната и аз, като военен, съм склонен да дефинирам войната като действителен акт на битка и битка и не мисля, че те искат това."

"Мисля, че те искат да се опитат да постигнат целта си по доста по-нюансирани начини."

Най-вероятно граничните ситуации с Беларус и Украйна са "класическо разсейване" на руското правителство от типа, който се случва "от години, години и години".

Запитан дали това може да ескалира, Картър каза: "Не знам. Мисля, че трябва да бъдем нащрек и да се уверим, че възпирането преобладава и критично трябва да се уверим, че има единство в алианса на НАТО и не позволяваме да се появят пропуски в нашата колективна позиция."

Британия декларира непоклатима подкрепа за Украйна срещу руската враждебност

Британия декларира непоклатима подкрепа за Украйна срещу руската враждебност

И е солидарна за мигрантите "с нашите европейски партньори, режимът на Лукашенко ще бъде държан отговорен"