Великобритания остава непоколебима в подкрепата си за териториалната цялост на Украйна и ще я подкрепи в лицето на руската враждебност, каза говорителят на премиера Борис Джонсън в понеделник, съобщава "Ройтерс".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също предупреди Русия в понеделник, че западният военен алианс стои с Украйна на фона на голяма и необичайна концентрация на руски войски по границите на Украйна.

Запитан за натрупването на руски войски по границите на Украйна, говорителят на Джонсън каза: "Виждаме тревожна ситуация на тази граница. Ние продължаваме да подкрепяме териториалната цялост на Украйна и ще продължим да ги подкрепяме в лицето на руската враждебност".

Говорителят също така критикува белоруския лидер Александър Лукашенко за миграционна криза на границата с Полша.

"Това, което виждаме, е последното от поредица отвратителни опити на режима на Лукашенко да създаде мигрантска криза, да подкопае Полша и други в региона", каза той.

"Ние сме солидарни с нашите европейски партньори и сме ангажирани да гарантираме, че режимът на Лукашенко ще бъде държан отговорен за своите действия".

НАТО предупреди Русия за натрупването на военни сили до Украйна

НАТО предупреди Русия за натрупването на военни сили до Украйна

Столтенберг предупреди Русия, че западният военен алианс стои с Украйна