Руските военни регистрират значително увеличение на активността на стратегическата бомбардировъчна авиация на военновъздушните сили на САЩ в непосредствена близост до държавните граници на Руската федерация. Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от "Новости".

"Отбелязваме значителна активизация на действията на американската стратегическа бомбардировъчна авиация в близост до границите на Русия. През последния месец бяха извършени около 30 полета към границите на Руската федерация, което е 2,5 пъти повече спрямо съответния период на миналата година", посочил Шойгу по време на разговори с министъра на отбраната на Китай Вей Фънхе.

В САЩ притеснени от изоставането от Русия в ядрените оръжия

В САЩ притеснени от изоставането от Русия в ядрените оръжия

САЩ имали "сериозни слабости" в тази област

Той изрично отбеляза, че активността на американските военни самолети значително се е увеличила близо до източните граници на страната. През 2020 г. са били извършени 22 полета над Охотско море, докато година по-рано са били само три.

Руският военен министър подчертал, че "този месец, по време на ученията на стратегическите сили на САЩ Global Thunder, 10 стратегически бомбардировача отработваха вариант за използване на ядрени оръжия срещу Русия практически едновременно от Западно и Източно направление".

"Минималното разстояние от нашата държавна граница беше 20 километра", уточнил Шойгу.

Русия пропищя от шпионски самолети на НАТО над Черно море

Русия пропищя от шпионски самолети на НАТО над Черно море

Руските радари били засекли шест разузнавателни самолета през последните 24 часа

Той добавил, че по време на излитанията екипажите на американските самолети също така отработвали достигане на границата за използване на крилати ракети с условен удар.

"Във всички случаи нашите средства за противовъздушна отбрана своевременно откриха американските стратегически бомбардировачи, установявайки непрекъснат контрол и приложиха мерки за предотвратяване на инциденти", уверил Шойгу.

По думите му развитието на взаимодействието между Русия и Китай било особено актуално в условията на "нарастваща геополитическа турбулентност и повишаване на конфликтния потенциал в различни части на света".

Китай и Русия били от дълги години стратегически партньори, напомнил руският военен министър.

Лавров настоя САЩ да ликвидират инфраструктурата си за ядрени оръжия в чужбина

Лавров настоя САЩ да ликвидират инфраструктурата си за ядрени оръжия в чужбина

"Смятаме за неприемливо НАТО да поддържа своите "съвместни ядрени мисии"