Бившият заместник-началник на щаба на Сухопътните войски на САЩ генерал Джак Кийн съобщи за сериозни недостатъци в ядрения арсенал на страната, информира Fox News.

"Трябва да модернизираме ядрения си арсенал, който сам по себе си е възпиращ фактор и да не даваме стимул на противниците си, защото те могат да се възползват от слабостите, които виждат в нашия ядрен арсенал", коментира американският военен.

Обявиха "бойното поле" при евентуална война между Русия и САЩ

Обявиха "бойното поле" при евентуална война между Русия и САЩ

"Норвегия все по-активно участва в съперничеството на суперсилите Русия и САЩ"

Кийн потвърди, че действително САЩ имат "сериозни слабости" в тази област. По думите му Вашингтон изостава от Москва в модернизацията на този тип въоръжение, въпреки че размерът на арсеналите на двете страни съвпада съгласно договора Нов СТАРТ. Русия завършва десетгодишна програма за подобряване на ядреното оръжие, докато в САЩ то е в плачевно състояние.

Както подчерта генералът, САЩ ще трябва да приведат арсенала си до стандарти, които Русия и Китай "смятат за убедителни".

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

"Трябва да се конкурираме активно, за да сдържаме агресията им"

Кийн добави, че САЩ също така изостават от Русия и Китай в средствата, предназначени за неядрен конфликт. Вашингтон трябва да увеличи количеството на настъпателните наземни и противокорабни ракети, както и да модернизира конвенционалните оръжия. В противен случай губещата страна (в случая САЩ, б. р.) може да повиши нивото на обикновен конфликт до ядрен.

"Това е чудовищен сценарий за развитие на събитията", подчерта генералът.

Кийн е убеден, че модернизирането на упоменатите средства за водене на война е неотложен въпрос. По негово мнение Пентагонът трябва да възстанови своите бойни способности, за да се адаптира към новите обстоятелства.

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Новият шеф на Пентагона е загрижен за Арктика

Политиката на Русия