САЩ трябва да занесат ядрените си оръжия вкъщи и да демонтират инфраструктурата за разполагането им в чужбина. Това настоя руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Спутник".

"Смятаме за неприемливо НАТО да поддържа своите "съвместни ядрени мисии", които противоречат на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО). Американското ядрено оръжие трябва да бъде върнато на територията на САЩ, а чуждестранната инфраструктура за тяхното разполагане трябва да бъде ликвидирана", подчерта Лавров, обръщайки се към участниците в Конференцията по разоръжаването в Женева чрез видеовръзка.

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Доклад на САЩ: Милиони американци могат да умрат в първата война между ядрени държави

Армията трябва да се адаптира срещу Китай и Русия към изкуствен интелект, роботика, неконвенционални заплахи, пандемии

Руският първи дипломат припомни, че администрацията на Тръмп отхвърли принципа на Рейгън-Горбачов от 1985 г., че "ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води", и призова новата администрация да поеме официален ангажимент в тази област.

"Ние постоянно отстояваме необходимостта Русия, САЩ и други членове на "ядрената петорка" (включваща още Великобритания, Франция и Китай) да потвърдят фундаменталната формула, че не може да има победител в ядрена война и че такава война никога не трябва да се отприщва. Повторих това предложение на държавния секретар Антъни Блинкън в телефонния ни разговор от 4 февруари", отбеляза още Лавров.

През 2019 г. администрацията на Тръмп денонсира договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г., който забраняваше разработването, разполагането и използването на наземни ядрени оръжия в обхвата 500-5 500 км.

Русия заподозря Запада в подготовка на ограничена ядрена война

Русия заподозря Запада в подготовка на ограничена ядрена война

Западът не желаел да потвърди формулата на Горбачов-Рейгън

В изказванията си днес Лавров посочи също, че предложението на Русия, направено на предишната американска администрация за намаляване на последиците от денонсирането на Договора за ракетите със среден обсег, остава приложимо и при новата администрация.

"Нашето предложение остава в сила: няма да разполагаме такива наземни ракети в региони, където подобни американски ракети не са разположени. Призоваваме страните членки на НАТО да предприемат подобни реципрочни стъпки. Нашите точни предложения за мерки за взаимна проверка са добре известни", отбеляза руският външен министър.

Лавров също така изрази безпокойството на Москва от нарастващата опасност от надпревара във въоръжаването в космоса, предвид възможността САЩ и техните съюзници да се опитат да разположат там нападателни оръжия. По думите му Русия остава "ангажирана с недискриминационното използване и изследване на космоса за мирни цели".

В САЩ притеснени от изоставането от Русия в ядрените оръжия

В САЩ притеснени от изоставането от Русия в ядрените оръжия

САЩ имали "сериозни слабости" в тази област

Лавров коментира и продължаващите разногласия между Техеран и Вашингтон относно ядреното споразумение с Иран. Въпреки обещанията по време на предизборната кампания, че ще се стреми да се присъедини отново към споразумението, администрацията на Байдън досега не успя да го направи, като вместо това насърчи Иран да се върне към ангажиментите си по сделката за обогатяване и складиране на уран. Техеран казва, че САЩ първо трябва да премахнат всички свои незаконни санкции.

"В контекста на прегледа на ДНЯО е необходимо също така да има конструктивен подход за създаване на зона в Близкия изток, която ще е свободна от ядрени оръжия и други видове оръжия за масово унищожение и средствата за тяхното доставяне; и ситуацията около иранската ядрена програма", каза Лавров, като добави: "Призоваваме всички, най-важното новата администрация на САЩ, да засилят усилията в тези области, които са толкова важни за международната общност."

Израел е единствената потвърдена държава с ядрено оръжие в Близкия изток. Иран твърди, че нямал стремежи в тази посока.

Миналия месец Русия и администрацията на Байдън сключиха споразумение в последния момент за удължаване на Новия договор за стратегическо намаляване на въоръженията (Нов СТАРТ) за пет години след месеци обструкции от страна на Доналд Тръмп. Нов СТАРТ е последното голямо споразумение относно ядрените оръжия между ядрените суперсили след денонсирането от САЩ на два други договора през 2002 и 2019 г.

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

Пентагонът вижда възможност за ядрена война с Русия или Китай

"Трябва да се конкурираме активно, за да сдържаме агресията им"