Нежеланието на Запада да потвърди формулата на Горбачов-Рейгън поражда подозрения за подготовка на ограничен ядрен конфликт. Това обяви заместник външният министър на Русия Сергей Рябков, цитиран от "Новости".

Той посочи, че във Вашингтон "ентусиазирано и публично" обсъждали възможността за използване на ядрено оръжие.

В САЩ притеснени от изоставането от Русия в ядрените оръжия

В САЩ притеснени от изоставането от Русия в ядрените оръжия

САЩ имали "сериозни слабости" в тази област

"Категорично отхвърляме концепцията за ограничена ядрена война. Категорично не сме съгласни с опитите да ни приписват някои идеи в духа на ескалация за деескалация. Смятаме, че тези, които се занимават с това, сами се придвижват към внедряването на такъв род идеи във военното си планиране", коментира Рябков.

Той подчерта, че е необходимо да се потвърди формулата на Горбачов-Рейгън за това, че "не може да има победители в ядрена война и тя никога не трябва да бъде разгръщана". Нещо повече, това трябвало да се направи както в двустранен порядък, така и в по-широкия формат на ядрената петорка, добави руският дипломат.

През 1985 г. на среща в Женева генералният секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов и президентът на САЩ Роналд Рейгън подписаха документ за недопустимостта на ядрената война. В него също така се казваше, че страните няма да се стремят към военно превъзходство една над друга.

Обявиха "бойното поле" при евентуална война между Русия и САЩ

Обявиха "бойното поле" при евентуална война между Русия и САЩ

"Норвегия все по-активно участва в съперничеството на суперсилите Русия и САЩ"