Обединеното кралство възнамерява да увеличи глобалното си военно присъствие през следващите години, за да отговори по-добре на потенциални заплахи в различни части на света. Това се казва в плана за модернизация на сухопътните войски на Кралските въоръжени сили, публикуван в четвъртък от Министерството на отбраната на страната, цитиран от ТАСС. 

В документа, наречен "Войник на бъдещето", се отбелязва, че основните "наземни регионални центрове" ще бъдат базирани в Германия, Кения и Оман.

Освен това на базата на 16-та десантна бригада и 1-ва армейска авиационна бригада ще бъдат създадени глобални сили за реагиране, които при необходимост могат да бъдат използвани както при водене на военни действия, така и при предоставяне на хуманитарна помощ.

Глобалните сили за реагиране ще бъдат подсилени с допълнителен мотострелков батальон, сапьорен батальон, логистичен батальон, артилерийска батарея и нови хеликоптери Apache и Chinook.

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Британия увеличава ядрените оръжия Trident с над 40% и се готви за 2030 г.

Джонсън прекрати разоръжаването след Студената война в отговор на заплахите Русия и Китай

"Да стане по-смъртоносна, пъргава и експедиционна; армия, способна да се бие и да печели войни и да да се състезават успешно в сивата зона между мир и война. Армия, оборудвана с култура и лидерство, за да поддържаме нашата репутация и морална основа и да направим армията a страхотно място за всеки. Армия, готова за бъдещето, а не за миналото", пише британското правителство.

"Ще можем да оперираме по целия свят в ера на постоянна конкуренция. Повече от нашата армия ще бъде разположена по целия свят, по-често."

"Резервистите на нашата нация ще играят жизненоважна и основна роля в Future Soldier. Нуждаем се от по-способен, по-готов и по-използваем Резерв, за който е гарантирано, че ще се справи със задачи в Обединеното кралство или в чужбина. Всяка част от армейския резерв ще има ясна военна роля и ще бъде готова да се бие като част от цялата сила по време на война."

Британия предупреди Русия, че да атакува Украйна е сериозна грешка

Британия предупреди Русия, че да атакува Украйна е сериозна грешка

Лондон работи в тясно сътрудничество със съюзниците от НАТО