Президентът на САЩ Джо Байдън е направил значителна дипломатическа отстъпка на Русия, целяща да предотврати инвазия в Украйна, сигнализирайки че иска провеждането на срещи между НАТО и Русия за обсъждане на опасенията на Москва относно разширяването на западния военен алианс. Това пише авторитетното британско издание "Файненшъл таймс".

Руските власти, както се отбелязва в статията, искат алиансът да поеме ангажимент да се откаже от придвижване на изток.

САЩ могат да окажат натиск върху Украйна да отстъпи част от автономията на Донбас

САЩ могат да окажат натиск върху Украйна да отстъпи част от автономията на Донбас

САЩ имали за задача да накарат Киев да приеме реалното положение на нещата в Източна Украйна

"Но споменаването от Байдън за търсене на потенциален "компромис" с Москва в Източна Европа ще изплаши много източноевропейски членове на НАТО и съюзници на САЩ, които се опасяват, че Путин ще използва заплахата за използване на военна сила, за да спечели отстъпки относно военното присъствие на САЩ в Европа", пише изданието.

Датата на "срещата на високо равнище" щяла да бъде обявена към края на работната седмица, отбеляза по-рано американският държавен глава. Освен Русия и САЩ, в срещата ще вземат участие поне четири "ключови съюзника" на Вашингтон. Байдън не уточни за кои държави става въпрос.

По думите на американския президент страните ще обсъдят опасенията на Русия относно действията на НАТО.

Британски адмирал предупреди за руско нахлуване в Украйна с мащабите на ВСВ

Британски адмирал предупреди за руско нахлуване в Украйна с мащабите на ВСВ

Путин може да подготвя офанзива на няколко фронта още в началото на 2022 г.

На 7 декември се проведоха онлайн преговори между президентите на Русия и САЩ. Те продължиха около два часа. По време на срещата Путин каза на американския си колега, че "червените линии" са по-нататъшното преместване на НАТО на изток и разполагането на нападателни оръжия в Украйна. Байдън от своя страна заплаши, че Вашингтон ще предостави допълнителна военна помощ на Киев и ще укрепи източния фланг на алианса.

Москва многократно отрича обвиненията в агресия, като твърди, че не заплашвала никого и не възнамерявала да напада никого. По мнението на Русия Западът използвал подобни изявления като извинение да разположи повече военна техника на НАТО близо до руските граници.

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Участие във военни действия не е предвидено, но Русия и света трябва да разберат, че САЩ ще са по-твърди от 2014 г.