САЩ вероятно ще трябва да принуди Киев официално да отстъпи част от автономията на Донбас. Това пише "Асошиейтед прес", позовавайки се на американски официални лица.

"Представители на администрацията предположиха, че САЩ ще окажат натиск върху Украйна да отстъпи официално част от автономията на земите на изток", допълва американската информационна агенция.

Генщабът на Русия предупреди Украйна за готовност да пресече провокациите в Донбас

Генщабът на Русия предупреди Украйна за готовност да пресече провокациите в Донбас

Информацията за подготвяща се инвазия на Русия в Украйна била лъжа

По информация на агенцията "задачата на президента на САЩ Джо Байдън се заключава в това да накара Киев да приеме донякъде реалното положение на нещата в Източна Украйна, като същевременно не създава впечатлението, че той отстъпва пред президента Путин".

По мнението на бившия посланик на САЩ в Украйна Стивън Пайфър, Украйна може да бъде попитана "дали може да направи крачка напред в тези области". Той добави, че може да става дума за предоставяне на контрол на проруските сепаратисти в Донбас върху здравеопазването, полицията и училищата.

"Но аз не виждам Вашингтон да е притискал украинците да предприемат стъпки, които биха поставили под заплаха техния суверенитет или способността на националното правителство да взема решения", добави Пайфър.

Британски адмирал предупреди за руско нахлуване в Украйна с мащабите на ВСВ

Британски адмирал предупреди за руско нахлуване в Украйна с мащабите на ВСВ

Путин може да подготвя офанзива на няколко фронта още в началото на 2022 г.

Върховната Рада (украинският парламент) прие закон за специалния статут на Донбас през 2014 г., но той така и не влезе в сила. В документа се казва, че специалният статут на региона ще влезе в сила след изпълнение на редица условия, по-конкретно изтеглянето на "незаконните формирования" от тези територии.

Прилагането на закона е една от разпоредбите на споразуменията от Минск. Наред с това условие те предвиждат спиране на огъня и изтегляне на тежките въоръжения от линията на съприкосновение. Украйна и проруските сепаратисти се обвиняват взаимно в протакане на изпълнението на този план.  

Украйна приветства разговора Байдън-Путин като път към възпиране на Русия

Украйна приветства разговора Байдън-Путин като път към възпиране на Русия

Кулеба приветства усилията на САЩ да поставят Русия на масата за преговори