Европейският съюз обсъжда евентуален нов кръг от икономически санкции срещу Русия със САЩ и Великобритания, но днес няма да бъдат взети решения. Това обяви първият дипломат на ЕС, предаде "Ройтерс".

ЕС и САЩ наложиха икономически санкции на Русия през юли 2014 г., удряйки нейния енергиен, банков и отбранителен сектор, и обмислят допълнителни мерки, ако Русия се опита да нахлуе в Украйна след струпване на войски по нейните граници.

"Ние сме в режим на възпиране", отбеляза Жозеп Борел пред репортери, след като пристигна за среща на външните министри на страните членки на ЕС в Брюксел.

Британия обмисля всички възможности при агресия на Русия

Британия обмисля всички възможности при агресия на Русия

Борел обясни след Г-7, че ЕС стои зад Украйна и събира сили за "стратегическото и идеологическо предизвикателство" Китай

"Във всеки случай ще изпратим ясен сигнал, че всяка агресия срещу Украйна ще има висока цена за Русия... Ние проучваме заедно със САЩ и Обединеното кралство какви (санкции) биха могли да бъдат, кога и как, по координиран начин", посочи още той.

Западните ръководители се опасяват от атака срещу Украйна от Русия, която анексира Крим през 2014 г. и подкрепя сепаратистите, които контролират части от Източна Украйна и се сражават с украинските правителствени сили.

Русия твърди, че няма намерение да нахлува в Украйна и обвинява Киев, че е разположил половината си армия, за да се сблъска със сепаратистите.

НАТО: Подкрепяме Украйна, Русия не може да има сфери на влияние

НАТО: Подкрепяме Украйна, Русия не може да има сфери на влияние

Столтенберг отхвърли претенциите на Москва...

"Ние сме убедени, че Русия всъщност се готви за тотална война срещу Украйна. Това е безпрецедентно събитие вероятно след Втората световна война", изтъкна литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

"Ако това е безпрецедентна атака... това означава, че отговорът трябва да бъде безпрецедентен и от западните страни", подчерта литовският първи дипломат.

Дипломати от ЕС казаха, че дискусии, организирани от "Ройтерс" са били фокусирани върху потенциално постепенно увеличаване на всякакви санкции, вариращи от възможни забрани за пътуване и замразяване на активи на руски политици до забрана на финансови и банкови връзки с Русия.

Русия: Западните действия с Украйна създават риск от мащабен конфликт в Европа

Русия: Западните действия с Украйна създават риск от мащабен конфликт в Европа

Отношенията със Запада продължават да се влошават и са стигнали до критична точка

Санкционирането на газопровода "Северен поток 2" между Русия и Германия, за да се предотврати влизането му в експлоатация, също е вариант, както и удрянето на още руски държавни отбранителни и енергийни компании или анулиране на договорите за природен газ.

Посланици казаха, че подобни стъпки вероятно ще бъдат обмислени само ако руските военни предприемат пълна инвазия в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия, че западният военен алианс подкрепя Украйна.

Външните министри на страните членки на Г-7 предупредиха Русия вчера за "огромни последици", ако нападне Украйна.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно, след като примирието в Донбас пропадна

Русия и Украйна се обвиняват взаимно, след като примирието в Донбас пропадна

"Всички инициативи на украинската страна бяха отхвърлени от Руската федерация под измислени предлози"