Великобритания обмисля всички варианти за това как да реагира, ако Русия нахлуе в Украйна, каза в неделя външният министър Лиз Трус, като подчерта, че вече са използвани икономически санкции в миналото, за да изпрати дипломатически послания до Москва, съобщава "Ройтерс".

"Когато Обединеното кралство иска да изпрати ясни послания и да постигне ясни цели, ние сме готови да използваме икономически санкции. Обмисляме всички варианти. Г-7 иска Русия да се откаже от агресията си срещу Украйна". Тя добави, че всички страни от Г-7 заемат единна позиция относно ситуацията в Украйна. "Изпратихме много ясно и единно послание до [руския президент] Владимир Путин от тази среща на Г-7

Държавите от Г-7 са загрижени, че Китай прибягва до "принуда" в своята икономическа политика, коментира на пресконференция в Ливърпул Тръс.

"Обезпокоени сме, че Китай прибягва до принуда в икономическата си политика. Искаме да увеличим обхвата на инвестициите и търговията и икономическите политики на демокрации единомишленици, които обичат свободата. Затова увеличаваме инвестициите в икономиките на страните с ниски и средни икономики".

Британия търси демонстрация на единство в Г-7 срещу Русия заради Украйна

Британия търси демонстрация на единство в Г-7 срещу Русия заради Украйна

Русия е изправена пред последствия при нахлуване и агресия и ще е стратегическа грешка

Върховният представител на Европейския съюз Жозеп Борел заяви след срещата на Г-7, че ЕС е "във възпиращ режим, за да накара Русия да разбере, че всичко, което може да представлява атака срещу Украйна, би имало висока цена". Той потвърди подкрепата на Г-7 за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Относно Китай, Борел каза, че това представлява "стратегическо и идеологическо предизвикателство".

Той подчерта, че съюзът трябва да бъде "бдителен, събирайки силите си, за да осигури примерно свободата на корабоплаване в Южнокитайско море, 40% от износа на Европейския съюз преминава през тези води".

Г-7 предупреждава Русия, че инвазия в Украйна ще има сериозни последици и ще плати висока цена. "Русия не трябва да се съмнява, че по-нататъшната военна агресия срещу Украйна ще има мащабни последици и сериозна цена", се казва в проектокомюнике на външните министри на Великобритания, Германия, Италия, Канада, Съединените щати щати, Франция и Япония.

Документът трябва да бъде приет след двудневна среща в Ливърпул. Темата за отношенията между Москва и Киев може да бъде включена в отделно изявление на Г-7. Членовете на Г-7 също призоваха Русия да деескалира напрежението в Украйна.

Ключовите теми на срещата на външните министри на Г-7 бяха отношенията с Русия и Китай. Според висш служител по външната политика на САЩ, "ако Русия направи грешен избор", Г7 ще действа като единен фронт и ще предприеме необходимите мерки. Той също така подчерта, че въпреки че военнополитическата активност на Китай и неговите икономически методи не се споделят от Г-7, страните от съюза не желаят той да бъдат възприемани като "антикитайски клуб".

Австралия приветства обещанието на ЕС да помага със стратегическата сигурност в Индо-Тихоокеанския регион

Австралия приветства обещанието на ЕС да помага със стратегическата сигурност в Индо-Тихоокеанския регион

Мариз Пейн вижда в световен мащаб по-стратегически оспорвана среда и нужда от защита на международните правила