Безотговорното поведение на Запада спрямо Украйна провокира сериозни военни рискове, до мащабен конфликт в Европа. Това се посочва в изявлението на руското външно министерство относно диалога със САЩ и други западни страни относно разработването на гаранции за сигурност, съобщава ТАСС.

"Взет е курс за привличане на Украйна към НАТО, което е изпълнено с появата там на ударни ракетни системи с минимално време за полет до Централна Русия и други дестабилизиращи оръжия. Такова безотговорно поведение създава неприемливи заплахи за нашата сигурност, провокира сериозни военни рискове за всички замесени страни, до мащабен конфликт в Европа".

Москва приветства готовността, изразена от Джо Байдън по време на разговор с Владимир Путин за установяване на сериозен диалог по въпроси, свързани с осигуряването на сигурността на Руската федерация.

"Подобен диалог е спешно необходим днес, когато отношенията между Русия и колективния Запад продължават да се влошават и са стигнали до критична точка", продължи външното министерство.

Британски адмирал предупреди за руско нахлуване в Украйна с мащабите на ВСВ

Британски адмирал предупреди за руско нахлуване в Украйна с мащабите на ВСВ

Путин може да подготвя офанзива на няколко фронта още в началото на 2022 г.

В същото време, както съобщи министерството, през последните дни се умножават различни свободни интерпретации на позицията на Русия, във връзка с което Русия счита за необходимо още веднъж да изясни, че ескалиращата конфронтация по отношение на Русия е абсолютно неприемливо.

"Ситуацията в Украйна се използва като претекст, във връзка с който Западът е поел курс към насърчаване на русофобията, прикривайки действията на режима в Киев за нарушаване на споразуменията от Минск и подготовка за сценарий със сила в Донбас".

"Вместо да обуздават своите украински протежета, страните от НАТО подтикват Киев към агресивни стъпки", подчертава руското външно министерство.

"Няма друг начин, по който да се тълкуват по-честите непланирани учения на САЩ и техните съюзници в Черно море. Самолетите на страните-членки на НАТО, включително стратегически бомбардировачи, редовно извършват провокативни прелитания и опасни маневри в близост до границите на Русия".

Командващият Южния военен окръг обяви основните заплахи за Русия

Командващият Южния военен окръг обяви основните заплахи за Русия

Укрепването на военния потенциал на НАТО в близост до границите на Русия и възможността за изостряне на конфликта в Донбас

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) трябва да участва в разработването на гаранции за сигурност в евроатлантическия регион, се казва в изявление на руското външно министерство.

"Считаме за необходимо ОССЕ, където са представени всички страни от евроатлантическия регион, да не остане встрани от дискусиите за решаване на проблемите на европейската сигурност. нашето общо пространство", отбеляза руското външно министерство.

Владимир Путин призова НАТО да започне съществени преговори с цел предоставяне на Русия с "надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност".

Москва ще настоява за диалог с Вашингтон и неговите съюзници "за изработване на конкретни споразумения", изключвайки всякакви по-нататъшни напредък на НАТО и разполагане на оръжейни системи, застрашаващи Русия, в непосредствена близост до нейната територия. Русия "има нужда от точни правни гаранции, тъй като западните ни колеги не са изпълнили съответните си устни задължения".

Русия съветва да се избягва ракетна криза в Европа и очаква от НАТО мораториум за ракети

Русия съветва да се избягва ракетна криза в Европа и очаква от НАТО мораториум за ракети

Рябков предупреждава САЩ и техните съюзници, че не засилват сигурността си, а я влошават