Предложенията на Русия за мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег (INF) в Европа остават в сила и западните страни не трябва да ги отхвърлят, коментира заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, съобщава ТАСС. 

"Като първа стъпка, нека ние, колегите от НАТО, все пак сериозно се заемем с въпроса как сегашният едностранен мораториум на Русия върху разполагането на такива системи да бъде двустранен, реципрочен и проверим. Нашите предложения са на масата, не трябва да се отхвърлят".

Рябков подчертава, че всеки се нуждае от гаранции за сигурност, така че е необходимо да се постигне споразумение, преди да е станало твърде късно. "Не е необходимо да казваме, че Русия търси нещо друго. Ние искаме да засилим сигурността чрез контрол на въоръженията, мерки за изграждане на доверие и проверка. Ако не искате да направите това, тогава нашият отговор ще бъде различен", каза той.

"Необходимо е, преди да е станало твърде късно, да се избегне нова ракетна криза в Европа. Появата на оръжия със среден и по-малък обсег на тези територии е неприемлива. Това е директен начин за конфронтацията".

Според Рябков разполагането на американски ракети Tomahawk в Европа несъмнено ще представлява предизвикателство за сигурността на Русия. "Не разбирам защо САЩ, както и техните съюзници в Европа, вървят по този път. Те не засилват сигурността си".

"Ще говорим със страните от НАТО за необходимостта да се уверим, че руското предложение, предложението на президента Путин за контрамораториум върху разполагането на ударни системи "земя-земя", които преди това бяха забранени по вече несъществуващия по вина на САЩ договор за ракети със среден и по-малък обсег", подчертава Рябков.

Ролята на страните, които приемат или вече са приели подобни съоръжения на въоръжените сили на САЩ на своя територия, не се подценява от Русия.

Въпросът за осигуряване на гаранции за сигурност за разширяването на НАТО на изток може да бъде разгледан в дневния ред на групата за стратегическа стабилност на Русия и САЩ. 

"Сами разбирате, опитите за военно развитие на територии в близост нашите граници, нашият отговор, както и нашите конструктивни предложения за осигуряване на гаранции за сигурност на Русия чрез ненастъпването на НАТО на изток, чрез неразвитието на тези територии от НАТО по враждебен начин - каквото се случва днес - тези предложения и действия в съвкупност имат стратегически ефект."

"Призоваваме нашите американски колеги предварително да вземат предвид тази перспектива. Ситуацията се промени, ние вече няма да търпим това, което се случва. Те трябва да изхождат от това", обобщи Рябков.

Русия предупреди САЩ, че при провокации на НАТО ще отговори с всички налични средства

Русия предупреди САЩ, че при провокации на НАТО ще отговори с всички налични средства

Захарова цитира опасни последици от подобно безразсъдство

Според него Русия ще се опита да използва максимално всички ресурси за насърчаване на диалога със страните от НАТО по въпросите на сигурността. "Няма да приемаме ситуацията лекомислено, ще се опитаме да използваме максимално всички възможности за изграждане на разум в тази област, всякакви ресурси за напредък на нашия диалог", каза той.

Подготовката на Русия за обсъждане със САЩ на въпроси, свързани с гаранциите за сигурност, е в напреднал етап. 

Според Рябков значителна част от темата за гаранциите за сигурност може да бъде част от вече започналия диалог със САЩ за стратегическа стабилност. "Има подходяща рамка за това, но не само там ще се занимаваме с това".

Руското министерство на външните работи разработва съществената страна на инструкцията на руския президент относно законово фиксирани гаранции за сигурност.  "Нашият президент вече говори за това на редица платформи, това беше казано, когато получи акредитивните си писма от група посланици, това беше казано в разговор чрез видео комуникация с Байдън и в много други области тази тема бе посочена и поставена. Ние, следвайки неговите указания, сега на практика разработваме както съществения аспект, така и въпроса в какви формати ще продължи по-нататъшната работа."

Рябков отбеляза, че първоначалните отговори на предложенията на Путин за гаранции за сигурност са много разнообразни. Сред тях има гласове, които отхвърлят тези идеи, но има и по-трезви и спокойни оценки. "Това се очакваше и този характер на реакцията вероятно не трябва да учудва никого, но с нашето предложение ние докоснахме самия нерв на ситуацията в евроатлантическата зона", добави зам.-министърът.

Подобни гаранции от Запада едва ли ще бъдат предоставени скоро. "Това, че скоро ще получим тези гаранции, мисля, че подобни очаквания са наивни. Но тук е важно да се има предвид следното: ако опонентите от другата страна, преди всичко САЩ, но и други съюзни страни, т. нар. съмишленици на САЩ откажат, ако се опитат да торпилират цялата работа, те неизбежно ще получат допълнително влошаване на ситуацията в сферата на собствената си сигурност", каза Рябков.

Путин очаква още разговори за сигурност с Байдън и обещава Русия да се защити

Путин очаква още разговори за сигурност с Байдън и обещава Русия да се защити

Разширяване на НАТО на изток и включване на Украйна е много чувствителен въпрос