Украйна и Русия се обвиниха взаимно, след като стремежът за постигане на споразумение за ново спиране на огъня в Източна Украйна пропадна късно вчера, докато напрежението заради струпването на руски войски близо до южната ѝ съседка продължи, информира "Ройтерс".

Украйна настоя, че Москва е отхвърлила поредица от нейни предложения, включително размяна на затворници, повторно отваряне на контролно-пропускателен пункт и разширяване на общ комуникационен център. Украинските войски се сражават с подкрепяните от Русия сепаратисти в източната украинска област Донбас от 2014 г.

Байдън направил значителна дипломатическа отстъпка на Русия, за да предотврати инвазия в Украйна

Байдън направил значителна дипломатическа отстъпка на Русия, за да предотврати инвазия в Украйна

Чрез провеждането на срещи между НАТО и Русия за обсъждане на опасенията на Москва

"За съжаление, всички инициативи на украинската страна бяха отхвърлени от Руската федерация под измислени предлози", се изтъква в изявление на делегацията на Украйна в Тристранната контактна група, в която също така влизат Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Русия заяви късно вчера, че Киев бил внесъл "абсолютно абсурдни" предложения и го обвини в имитиране на преговори по време на разговорите.

Байдън и Зеленски са обсъдили Донбас

Байдън и Зеленски са обсъдили Донбас

Нови инициативи

Москва изтъкна предложение да се добавят Германия и Франция към Съвместния център за контрол и координация, група, натоварена с прилагането на споразуменията за спиране на огъня.

"В такива условия Донецк, Луганск (сепаратистките власти) и ОССЕ смятат за невъзможно да продължат преговорите. Ние разбираме това решение", каза Борис Гризлов, пратеник на Русия в контактната група.

Засега няма изказване от страна на ОССЕ по въпроса.

Русия поддържа високо напрежение около Украйна, докато чака следващия ход на Байдън

Русия поддържа високо напрежение около Украйна, докато чака следващия ход на Байдън

Сравни кризата в Украйна с най-опасния момент от Студената война

Вчера Русия поддържаше вълна от враждебна реторика към Украйна и сравни кризата там с най-опасния момент от Студената война (кубинската ракетна криза), докато чакаше президентът на САЩ Джо Байдън да я покани на евентуални преговори със страните от НАТО.

Засега не е ясно дали ще има нови преговори за запазването на примирието.