Президентът на Украйна Владимир Зеленски проведе телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, по време на който страните обсъдиха възможните формати за разрешаване на конфликта в Донбас.

"Президентът на САЩ ме запозна със съдържанието на разговорите си с Владимир Путин. Също така обсъдихме възможни формати за разрешаване на конфликта в Донбас. Засегнахме хода на вътрешните реформи в Украйна", написа в "Туитър" Зеленски.

Разговорът продължи час и половина, уточни президентът на Украйна.

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Участие във военни действия не е предвидено, но Русия и света трябва да разберат, че САЩ ще са по-твърди от 2014 г.

Белият дом също каза по-рано, че Байдън информира Зеленски за резултатите от преговорите с Путин. Говорителят на Белия дом Джен Псаки добави, че американският президент възнамерява да информира Зеленски, че подкрепя териториалната цялост на Украйна и е загрижен от присъствието на руски войски близо до границите на Украйна.

Псаки също така подчерта, че администрацията на САЩ не е съветвала Украйна да прави териториални отстъпки, за да избегне конфликт с Русия.

"Това е напълно погрешно", каза тя на брифинг в отговор на искане за коментар относно съобщения в някои медии, че Вашингтон е призовал Киев да направи  отстъпки.

Пресслужбата на украинския президент заяви, че ключовият въпрос в преговорите между Байдън и Зеленски е проблемът със сигурността около Украйна и перспективите за засилване на мирното уреждане. Те отбелязаха, че страните са координирали позициите си за по-нататъшни стъпки към уреждане на конфликта в Донбас. Зеленски в разговор с Байдън подчерта, че Украйна има ясни предложения за деблокиране на мирния процес и е готова да ги обсъжда в различни формати.

Русия поддържа високо напрежение около Украйна, докато чака следващия ход на Байдън

Русия поддържа високо напрежение около Украйна, докато чака следващия ход на Байдън

Сравни кризата в Украйна с най-опасния момент от Студената война

Държавните глави обсъдиха и проблемите на сигурността, финансовата и политическата подкрепа за Украйна.

Зеленски обърна специално внимание на проблема с енергийната сигурност на Украйна. Той подчерта, че украинската страна разглежда проекта "Северен поток 2" изключително през призмата на енергетиката и гаранциите за сигурност и напредъкът му "лишава Украйна от важен фактор за ограничаване на руската агресия". Те обсъдиха конкретни стъпки, които могат да бъдат предприети за повишаване на енергийната устойчивост на Украйна, подчертаха от пресслужбата.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак, коментирайки телефонните разговори между президентите на САЩ и Украйна, каза, че САЩ са взели решение за себе си да бъдат активен участник в мирния процес за разрешаване ситуацията в Донбас.

"Днес можем ясно да кажем, че Съединените щати са взели решение за себе си да бъдат активен участник в мирния процес. Как ще се случи това ще зависи от много обстоятелства. че нашите партньори - Германия и Франция - са направили много през години", каза Ермак.

Според Ермак следващата седмица в Брюксел ще се състои среща на президентите на Украйна и Франция с новия германски канцлер.

"И ние ще работим активно за провеждането на срещата в нормандския формат", добави той.

Освен това, според Йермак, по време на разговорите между президентите на САЩ и Украйна Байдън каза, че Вашингтон ще предостави на Киев "всичката необходима помощ" за защита срещу Русия.

Румен Радев участва в конферентен разговор с Джо Байдън

Румен Радев участва в конферентен разговор с Джо Байдън

Президентът на САЩ запозна Б-9 с разговора си с Путин

Ермак каза още, че президентът на САЩ нарече решението за присъединяване към НАТО волята на украинския народ.

"Президентът Байдън каза много ясно, че решението за влизането на Украйна в НАТО е само решение на украинския народ. (...) И зависи от Украйна и от членовете на НАТО", каза Ермак.

Той също така добави, че Байдън поздрави Зеленски с голям напредък по отношение на реформите, по-специално съдебната реформа.