Руският президент Владимир Путин е казал на финландския си колега Саули Нийнистьо, че искал "незабавни" разговори със САЩ и НАТО във връзка с гаранциите за сигурност. Това обявиха от Кремъл, докато напрежението заради Украйна расте, информира "Франс прес".

Путин "повтори необходимостта от незабавно започване на преговори със Съединените щати и НАТО, за да се разработят международни правни гаранции за сигурността на страната ни", уточниха от Кремъл.

Джонсън към Путин: Нахлуване в Украйна би било голяма грешка

Джонсън към Путин: Нахлуване в Украйна би било голяма грешка

Двамата разговаряха по телефона

Допълва се, че исканията на Русия включвали спиране на разширяването на НАТО на изток, както и спиране на разполагането на оръжия в нейни съседни държави, включително Украйна.

Путин също така обвинил украинското държавно ръководство, че все повече използва "тежки оръжия и нападателни дронове" срещу проруските сепаратисти в Донбас.

Коментарите му бяха направени, след като Западът от седмици обвинява Русия в планиране на инвазия в Украйна и струпване на десетки хиляди войници близо до границата на съседката си.

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Байдън: Путин е наясно с последиците, ако Украйна бъде нападната

Участие във военни действия не е предвидено, но Русия и света трябва да разберат, че САЩ ще са по-твърди от 2014 г.

Путин отрече плановете, обвинявайки НАТО за засиленото напрежение в региона и търсейки обещания от Запада, че алиансът няма да се разширява на изток.

Във видеоразговор миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Путин за "санкции, каквито никога не е виждал", ако руските войски предприемат нападение.

Вчера външните министри на страните членки на ЕС се срещнаха, за да координират това, което предупреждават, че ще бъде безпрецедентен режим на икономически санкции, ако Русия нападне Украйна.

САЩ се опасяват, че Путин иска да пресъздаде Съветския съюз

САЩ се опасяват, че Путин иска да пресъздаде Съветския съюз

А и не се знае дали това ще задоволи апетита му

Срещата последва среща на министри на страните членки на Г-7 в Ливърпул през уикенда, където САЩ и големите съюзници също предупредиха Кремъл за "огромни последици".

Финландия традиционно служи като неутрална зона между Москва и Запада. Путин се срещна с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп във финландската столица Хелзинки през 2018 г.

Байдън и Путин говориха 2 часа с високи залози за Украйна

Байдън и Путин говориха 2 часа с високи залози за Украйна

Байдън обсъжда разговора с европейските съюзници Макрон, Меркел, Драги и Джонсън