На среща по видеовръзка с китайския президент Си Цзинпин руският президент Владимир Путин обяви, че отношенията между Москва и Пекин били образец за междудържавно сътрудничество в 21-ви век, съобщават руските медии.

Той отбеляза, че преговорите позволявали задълбочено обсъждане на развитието на руско-китайските отношения, всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие.

"Смятам тези отношения за истински образец на междудържавно сътрудничество в XXI век", изтъкна Путин.

Русия и Китай тестват армиите си при общи стратегически действия

Русия и Китай тестват армиите си при общи стратегически действия

Мащабно учение "Запад/Взаимодействие 2021" с разузнаване, ВВС, десант, артилерия, танкове и дронове

По-рано прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков обяви, че видеосрещата на президентите на Русия и Китай ще бъде дълга като време и с широк дневен ред. Разговорите обаче продължиха около час и половина, докато преди седмица Путин разговаря около два часа с американския си колега Джо Байдън. 

Помощникът на Путин Юрий Ушаков уточни пред репортери, че двамата са обсъдили "буквално всички неотложни и важни проблеми" - от гаранциите за сигурност на Москва в Европа до създаването на нови съюзи в Азиатско-Тихоокеанския регион, от двустранните отношения до бъдещи срещи, една от които може да се проведе през февруари 2022 г.

Путин е разказал на Си Цзинпин за разговора с Байдън, като го нарекъл като цяло съдържателен и полезен. Самият китайски държавен ръководител наскоро разговаря с американския президент - срещата им под формата на видеоконференция се състоя на 16 ноември.

Китай зове Русия за обединение срещу "порочните действия" на САЩ

Китай зове Русия за обединение срещу "порочните действия" на САЩ

Пекин и Москва се споразумяха заедно да посрещат предизвикателствата пред двете страни

Руският президент е обявил готовността си незабавно да започне преговори със Запада за гаранции за сигурност, което стана една от основните теми на разговора му с Байдън, и да информира Пекин за хода на обсъжданията. Президентът на Китай, по думите на Ушаков, "подкрепя напълно" руската инициатива. Както уточни помощникът на Путин, предложенията на Москва по тази тема са били предадени на представители на САЩ по-рано днес. Русия ще бъде представена в преговорите по тази тема от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Двамата държавни глави са се съгласили, че такива мероприятия като "Среща на високо равнище за демокрацията", организирана от САЩ на 9-10 декември (в нея не взеха участие нито нито Русия, нито Китай), били контрапродуктивни.

Те също така са осъдили създаването в Азиатско-Тихоокеанския регион на такива съюзи като AUKUS (военен съюз на Австралия, Великобритания и САЩ) и Quad (Четиристранен диалог за сигурност с участието на САЩ, Австралия, Япония и Индия). AUKUS, в рамките на който се планира предаване на Канбера на технологии за изграждане на ядрени подводници, подкопавал основите на режима за неразпространение на ядрено оръжие, съгласили се Путин и Си Цзинпин.

Държавните глави също така са се договорили да съдействат за провеждането на среща на ръководителите на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН през 2022 г. - Путин излезе с идеята да се организира такава среща през януари 2020 г. Освен това скоро може да се проведе и среща между ръководителите на Русия, Китай и Индия.

Военни кораби на Китай и Русия патрулираха съвместно за пръв път в Тихия океан

Военни кораби на Китай и Русия патрулираха съвместно за пръв път в Тихия океан

Поддържали мира и стабилността в Азиатско-Тихоокеанския регион