Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря в петък с лидерите на Австралия, Индия и Япония, група, която е в центъра на усилията му за противодействие на нарастващата военна и икономическа мощ на Китай, и заяви, че свободният и отворен индо-тихоокеански регион е от жизненоважно значение за цялото им бъдеще, съобщава "Ройтерс".

Белият дом казва, че виртуалната среща на страните, известни като Quad, първата на ниво лидер, показва значението, което Байдън поставя върху индо-тихоокеанския регион и че ще се съсредоточи върху начините за борба с пандемията на коронавируса, както и ще си сътрудничи по икономически растеж и климатичната криза.

"Свободният и отворен индо-тихоокеански басейн е от съществено значение за всяко наше бъдеще", каза Байдън на срещата от Белия дом. "Съединените щати се ангажират да работят с вас, нашите партньори и всички наши съюзници в региона, за да постигнем стабилност."

Байдън се обади на Моди да възпират заедно Китай

Байдън се обади на Моди да възпират заедно Китай

Индия, САЩ, Япония и Австралия са членове на Quad

Японският министър-председател Йошихиде Суга заяви, че иска четиримата да "напредват силно към реализирането на свободен и отворен Индо-Тихи окена и да видим видим принос за мира, стабилността и просперитета на региона, включително преодоляването на коронавируса".

Индия и Австралия също подчертаха значението на регионалното сътрудничество в областта на сигурността, което беше засилено от предишни срещи на по-ниско ниво на четирите държави.

Високопоставен представител на САЩ заяви пред репортери преди срещата, че ще включва "честна, открита дискусия за ролята на Китай на световната сцена", препращайки "предизвикателствата в региона" към свободната и отворена търговия.

Администрацията на Байдън заяви, че страните от Quad ще обявят споразумения за финансиране в подкрепа на увеличаването на производствения капацитет за коронавирусните ваксини в Индия, нещо, което Ню Делхи призова за противодействие на разширяващата се китайска дипломация с ваксини.

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

Шарл Мишел: Русия и Китай използват ваксините за пропагандни цели

ЕС не прави това, говори за ценности...

Американски служители казват, че страните ще създадат и група експерти, които да подпомагат разпространението на ваксини в региона, както и работни групи за сътрудничество по изменението на климата, технологичните стандарти и съвместното развитие на нововъзникващите технологии.

Съединените щати искат да укрепят връзките със съюзници и партньори, тъй като Китай приема все по-агресивна външна политика в Азия и извън нея. Вашингтон казва, че допълнителният ваксинен капацитет ще бъде използван в усилията за имунизация в Югоизточна Азия, където Пекин се състезава за влияние.

Виртуалната среща, включваща австралийския премиер Скот Морисън и индийския премиер Нарендра Моди има за цел да постави основите за лична среща по-късно тази година, съобщиха от администрацията.

Морисън нарече срещата "невероятно важна". "Когато правителствата се съберат на най-високо ниво, това показва съвсем ново ниво на сътрудничество за създаване на нова котва за мир и стабилност в Индо-Тихия океан", каза той пред репортери.

Сред въпросите, които трябва да бъдат разгледани, са веригите за доставки, изложени като силно зависими от Китай по време на пандемията.

Японският вестник Nikkei съобщи в четвъртък, че четирите държави също ще работят заедно, за да осигурят редкоземни метали, които са от съществено значение за производството на електрически автомобилни двигатели и други продукти.

Администрацията на Байдън заяви пред "Ройтерс" във вторник, че САЩ и Япония ще помогнат за финансирането на индийски фирми, произвеждащи ваксини за американските производители на лекарства Novavax Inc и J&J.

САЩ обясни на ЕС да не очаква скоро доставки на американски AstraZeneca

САЩ обясни на ЕС да не очаква скоро доставки на американски AstraZeneca

Нов удар за ваксинационната програма в Европа

Източници от индийското правителство обаче заявиха, че ограничаването на износа на критични материали от САЩ може да попречи на тези усилия и широкомащабно разпространение в Югоизточна Азия.

Втори висш служител от администрацията заяви пред репортери в четвъртък, че фокусът на Вашингтон е предимно върху предоставянето на ваксини на американците, добавяйки: "Сега няма да говорим за споделяне на ваксини."

Индия, Австралия и Япония са изправени пред предизвикателствата за сигурност си от Китай, засилвайки интереса си към Quad. Сътрудничеството между тях датира от съвместния им отговор на земетресението и цунамито в Индийския океан през 2004 г.

Quad беше възроден при администрацията на Тръмп, която го разглеждаше като средство за отблъскване на разпространяващото се влияние на Китай. САЩ бяха домакини на среща на външните министри през 2019 г., последвана от друга в Япония миналата година и виртуална сесия през февруари.

Срещата в петък съвпадна с голям американски дипломатически стремеж към укрепване на съюзите в Азия и Европа за противодействие на Китай.

Китай предупреди САЩ и Япония, че заплашват стабилността в региона

Китай предупреди САЩ и Япония, че заплашват стабилността в региона

Договорът им за отбрана е "продукт на Студената война"

В неделя държавният секретар Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин се отправят към Япония и Южна Корея за първите срещи лице в лице между висши служители на администрацията на Байдън и американските съюзници - подчертавайки критичното значение, което Вашингтон придава на Азия и предизвикателството Китай.

Съветникът по националната сигурност на Байдън, Джейк Съливан, ще се присъедини към Блинкън в Аляска следващата седмица, за среща с китайски дипломат Ян Джиечи и държавния съветник Ван Йи - първият личен контакт на високо ниво между двете най-големи икономики в света при управлението на Байдън .

Вашингтон заяви, че няма да сдържа критиките си към Пекин по въпроси, вариращи от Тайван до Хонконг и геноцида, който според САЩ, Китай извършва срещу мюсюлмани от малцинства.

Американски служители заявиха, че възприемат срещата с китайските си колеги като "еднократна сесия" с бъдещи ангажименти на високо равнище, базирани на възгледите на Вашингтон за обсъждане на разногласията с Пекин.

Русия отговаря на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

Русия отговаря на всяка дестабилизация и американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион

Предупреждава, че нова спирала във въоръжаването е с непредсказуеми последици