Вашингтон заяви пред Европейския съюз, че не трябва да очаква скоро да получи ваксини AstraZeneca COVID-19, произведени в САЩ, съобщиха двама източници от ЕС в четвъртък, като нов удар върху доставките за съюза, съобщава "Ройтерс". 

Посланието на САЩ може да усложни плановете за ваксинация в 27-членния блок, който се бори от януари със закъснения в доставките от производителите на ваксини. "САЩ ни казаха, че няма начин да доставят ваксините AstraZeneca до ЕС", заяви висш служител, пряко участващ в преговорите ЕС-САЩ.

AstraZeneca каза на ЕС по-рано тази година, че ще намали доставките си през второто тримесечие поне наполовина до по-малко от 90 милиона дози, след по-голямо намаление през първите три месеца на годината. По-късно обаче AstraZeneca предложи частично да запълни доставките с ваксини, произведени извън Европа, включително в САЩ.

Разногласия между ЕС и Британия за AstraZeneca показват кампания за увреждане на репутацията на ваксината

Разногласия между ЕС и Британия за AstraZeneca показват кампания за увреждане на репутацията на ваксината

Ваксината изостава от Pfizer и Moderna в Европа

Високопоставен дипломат от ЕС заяви, че Европейската комисия е казала на дипломатите на страните членки на среща в Брюксел в сряда, че блокът не трябва да очаква износ от САЩ "в този момент".

"По принцип ситуацията е такава, че всеки износ е труден, но има готовност за разговори", каза дипломатът.

Не е известно от какво зависи износа. Не е ясно дали AstraZeneca произвежда много ваксини в САЩ или дали САЩ ще прилагат ограничителни мерки за търговията. Ваксината на AstraZeneca все още не е одобрена за употреба в Съединените щати.

Ходът идва, след като Австрия спря да използва партида ваксини от AstraZeneca, докато разследва смърт от нарушения на коагулацията и белодробна емболия.

Запитан за преговорите за ваксини със САЩ, говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер каза в четвъртък: "Каквато и да е правната ситуация в Съединените щати, ние искаме да работим на място със САЩ, за да запазим отворени веригите за доставки."

"Няма да даваме подробна информация за дискусиите, които се водят с нашите американски партньори."

Италия и Норвегия също преустановиха използването на проблемната партида на AstraZeneca

Италия и Норвегия също преустановиха използването на проблемната партида на AstraZeneca

След като Дания стори същото по-рано днес

Но представителят на ЕС не отговори на конкретни въпроси относно евентуален ход на износа от Съединените щати.

Позицията на САЩ може да застраши опитите на AstraZeneca да осигури доставките до договорното си задължение с ЕС от 180 милиона дози през второто тримесечие.

Американският президент Джо Байдън заяви в сряда, че правителството на САЩ първо ще ваксинира американците срещу COVID-19, но всеки излишък ще бъде споделен със света.

Ваксините COVID-19 на AstraZeneca се произвеждат в Съединените щати в завод близо до Балтимор, управляван от Catalent, който е вписан в договора за доставка на ЕС с AstraZeneca като "място за резервно снабдяване" и е разрешен от регулатора на ЕС за лекарства като производител.

Миналата седмица ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обади с Байдън, последвана тази седмица от среща между европейския комисар по индустрията Тиери Бретън и координатора за реакция на Белия дом за COVID-19 Джефри Зиенц.

И в двата разговора са обсъдени ваксините, съгласно изявления на ЕС, публикувани след това. Преговорите със САЩ за ваксините продължават, като се очаква нови разговори тази седмица, коментира представител на ЕС.

ЕК удължава до юни механизма за прозрачност и разрешения за износ на ваксини

ЕК удължава до юни механизма за прозрачност и разрешения за износ на ваксини

Тази мярка е целенасочена, пропорционална, прозрачна и временна

AstraZeneca обясни и че може да осигури допълнителни дози за ЕС от Индия. Понастоящем регулаторните органи на ЕС преглеждат производствения обект на ваксините.

Но друг представител на ЕС заяви в четвъртък, че одитният процес е "сложен", тъй като трябва да се разреши както мястото, така и веществата, използвани за производството на ваксини.

САЩ също са част от производствената мрежа за ваксини Johnson & Johnson, които трябва да се използват в ЕС, тъй като съгласно договора между ЕС и J&J ваксините, произведени в Холандия, трябва да бъдат бутилирани в САЩ.

Източниците не споменават потенциални препятствия в САЩ при доставката на ваксини J&J до ЕС, но няколко европейски дипломати заявиха, че са загрижени за производството на J&J.

J&J уведоми по-рано ЕС, че са изправени пред проблеми с доставките, които могат да усложнят плановете за доставка на 55 милиона дози от ваксината през второто тримесечие на годината.

J&J планира да започне да доставя ЕС през април. Тяхната ваксина беше препоръчана по-рано в четвъртък от европейския регулаторен орган по лекарствата за употреба в ЕС.

Фон дер Лайен: 100 милиона дози ваксини на месец в ЕС от април

Фон дер Лайен: 100 милиона дози ваксини на месец в ЕС от април

Това би означавало 20 млн. дози на месец за Германия