След разногласията между ЕС и Великобритания относно доставките на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, изглежда има нещо като кампания за увреждане на репутацията на ваксината на континента. Ново проучване на YouGov показва, че ваксината изостава от алтернативите на Pfizer и Moderna в Европа, докато във Великобритания се смята за еднакво безопасна. 

Германският вестник Handelsblatt, след като е информиран от "членовете на управляващата коалиция", публикува статия, в която се казва, че ваксината на AstraZeneca е само 8% ефективна сред хората над 65 години, твърдение, което скоро след това е развенчано.

Германският национален комитет по ваксините отказа да одобри ваксината AstraZeneca за възраст над 65 години, но промени решението си в началото на март. Същото се случи и във Франция. По целия континент се появиха невероятни съобщения за хора, отказващи да приемат ваксината, на фона на информация, че запасите от ваксината стоят недокоснати в складовете.

Проучването на YouGov показва степента на нанесените щети върху възприятията за безопасност на ваксината AstraZeneca. Във Великобритания възприятията за безопасността на ваксината AstraZeneca са като еквивалентите на Pfizer и Moderna, но на континента тя не успя да постигне същия резултат.

Британия хвали AstraZeneca и Pfizer - намаляват с над 80% хоспитализации на възрастни хора

Британия хвали AstraZeneca и Pfizer - намаляват с над 80% хоспитализации на възрастни хора

Ханкок: Тези нови данни са сериозно обнадеждаващи и показват силата на науката

Във Великобритания ваксините Pfizer и AstraZeneca се считат за еднакво безопасни: 79% казват, че ваксината Pfizer е безопасна, а 81% казват същото за ваксината AstraZeneca. И в двата случая това представлява подобрение от предишния път, когато е зададен въпроса през декември - 66% за Pfizer и 63% за AstraZeneca. Ваксината Moderna се счита за безопасна с 64% - макар тази цифра да е по-ниска, няма по-голяма вероятност ваксината да се разглежда като опасна (за трите ваксини само 5-6% смятат, че са опасни).

В други европейски страни обаче има ясна разлика между нагласите за AstraZeneca в сравнение с другите две ваксини.

В Германия делът на хората, които смятат, че ваксината Pfizer е безопасна, се е увеличил от 53% през декември на 66% сега. В същото време броят на хората, които смятат, че е опасна е спаднал от 25% на 19%. За същия период от време отношението за безопасност на ваксината Moderna се повишава от 37% на 54%, като броят на тези, които смятат, че е опасна е останал почти същият (25%, в сравнение с 28% през декември).

Но що се отнася до ваксината AstraZeneca, въпреки че броят на хората, който я счита за безопасна, се е увеличил от 35% на 43%, това е съчетано с увеличаване на тези, които смята, че е опасна, от 30% на 40%.

Във Франция ваксините Pfizer и Moderna отбелязват значително увеличение в броя на хората, които ги смятат за безопасни, заедно с подобно намаляване на броя, които ги считат за опасни. В резултат на това "безопасните" цифри надминават "опасните" за двете ваксини.

Докато ваксината AstraZeneca отбелязва увеличение на считащите я за безопасна (от 18% на 33%), това не е съчетано с голямо намаляване на броя, която я смята за опасна (43%, спрямо 48% ). За разлика от другите две ваксини, хората все още са по-склонни да вярват, че ваксината AstraZeneca е опасна, отколкото безопасна.

Това последно проучване е проведено и в допълнителни страни: Испания, Италия и САЩ. И в трите държави ваксината AstraZeneca е по-малко вероятно да се разглежда като безопасна, отколкото ваксините Moderna или Pfizer, въпреки че в САЩ това се дължи на по-висок процент на отговори "не знам", като броят на американците я считат за толкова опасна, колкото другите две ваксини (17-18%).

Между всеки четвърти и всеки пети би отказал ваксината AstraZeneca в Европа.

В резултат на подобни опасения европейците са значително по-склонни да кажат, че биха отказали да приемат ваксината AstraZeneca, отколкото ваксините Pfizer и Moderna.

В Германия, например, повече от една четвърт от германците (27%) заявяват, че ще откажат AstraZeneca и ще чакат друга. Само 12% казват същото за Moderna и само 6% за Pfizer.

Разликата е далеч по-слабо изразена в САЩ (11% срещу 7-8%) и не съществува във Великобритания. Това важи, когато се разглеждат само тези хора във всяка държава, които тепърва ще бъдат ваксинирани.

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

Австрия спря имунизирането с ваксината на AstraZeneca след смъртен случай

49-годишна жена е починала в резултат на тежки нарушения на кръвосъсирването