Британският здравен министър Мат Хенкок приветства "великолепното постижение на ваксините" и коментира "нови вълнуващи данни" на пресконференция за ефективността в реалната практика на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca във Великобритания.

По думите му новите доказателства показват, че "една доза от Oxford-AstraZeneca или Pfizer действа срещу тежка инфекция при хора над 70 години с повече от 80% намаляване на хоспитализациите".

Тези нови данни са "сериозно обнадеждаващи" и "показват силата на науката", правителството гарантира, че програмата за ваксини получава цялото финансиране, от което се нуждае - включително пари за разработване на следващото поколение ваксини, които ще работят срещу нови варианти.

Ханкок похвали всички участващи в "най-голямата и най-бърза програма за ваксинация в историята, великолепното постижение" се свежда до "проницателност и упорита работа", благодарение на регулатора MHRA, който според него е едновременно твърд и гъвкав, държавните служби, частния сектор, учените, армията и NHS.

Ханкок похвали и британските граждани, 94% от тези, на които е предложено са приели ваксинация, но "предстои дълъг път и трябва да се придържаме към него." Броят на смъртните случаи е намалял много по-бързо, при хората на 80 години цифрите също падат по-бързо. 

Повече от 20 милиона души са получили първата си доза ваксина срещу Covid във Великобритания. Това е повече от една трета от пълнолетното население.

В Германия зоват ваксината на AstraZeneca да се прилага и при тези над 65 г.

В Германия зоват ваксината на AstraZeneca да се прилага и при тези над 65 г.

В страната е препоръчано ваксината да се прилага на възраст от 18 до 64 г.

Професор Джонатан Ван-Там, заместник-главен медицински ръководител, коментира, че агенциите за обществено здравеопазване сега уверени в данните, че и ваксините Oxford-AstraZeneca и Pfizer са 60% ефективни срещу заболяванията след първата доза - данните се отнасят за лица над 70 години.

Той добави, че според данните от тези, които все още се заразяват и двете ваксини намаляват с 80% вероятността да бъдат откарани в болница.

"Това ни показва как - ако сме търпеливи ... програмата за ваксини ще ни отведе в един много различен свят през следващите няколко месеца", казва той.

Професор Ван-Там очаква ваксинирането да намали нивата на заболяванията в цялата страна, за да намали вероятността от инфекция сред по-възрастните и по-уязвимите.

"Съотношението на леките към тежките случаи трябва да се увеличи в полза на леките случаи с течение на времето. Проблемът все още не е решен, но ние определихме как да го отстраним."

Здравният секретар Мат Ханкок добави, че и двете ваксини са "изключително ефективни" след една доза.

"Надявам, че по целия свят хората изучават данните и разбират, че получаването на дози от Pfizer или AstraZeneca е правилното нещо - и това може да ви спаси живота".

Относно туризма, проф. Ван-Там казва "все още сме в зона на голяма несигурност относно това какво ще направи вирусът по-нататък". "Много от ваксинационните програми в Европа се движат зад нашата и дали можем да отидем на почивка, зависи от това какво ще кажат и направят другите страни по отношение на външния туризъм. В момента има голяма несигурност".

Британия обсъжда ваксинационните паспорти с ЕС

Британия обсъжда ваксинационните паспорти с ЕС

Председателства Г7 и може да съгласува международна система за пътуване, работа или туризъм